Tekneniz var, peki ehliyetiniz var mı?

GÜNCEL 26 Ekim 2016 16:48
Videoyu Aç Tekneniz var, peki ehliyetiniz var mı?
A
a

Özel teknesi olanlar için ehliyet almanın yolu....




ADB, “Amatör Denizci Belgesi”nin kısaltmasıdır.

 
01. ADB nedir, neye yarar?
Cevap: ADB, “Amatör Denizci Belgesi”nin kısaltmasıdır. Kişilerin denizde spor ve gezi amacıyla tekne kullanabilmek için sahip olmaları gereken bir belgedir.
 
02. ADB almak için ne yapmalıyım?
 
Cevap: Sınava girmelisiniz. Sınavlar UDHB tarafından yapılmaktadır.
 
03. ADB alabilmek için kaç yaşında olmak gerekir?
 
Cevap: ADB alabilmek için adayın 14 yaşını tamamlamış olması gerekir. Aday, sınava velisi/vasisi tarafından örneğine uygun düzenlenmiş noter onaylı “muvafakatname” ile girer. Yaşı 14–18 arasında olan kişi, ADB ile boyu 7 metreden kısa, sürati saate 7 deniz milinden (knot) az tekneleri kullanabilir.
 
04. ADB ile hangi tekneleri kullanabilirim?
 
Cevap:Motor BG 10 ve daha fazla olan özel tekneleri ve Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatları kiracı sıfatıyla kullanabilirsiniz. Motor BG 10’dan az olan özel tekneleri kullanmak için ADB gerekmez.
 
05. ADB ile yolcu motoru veya avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi kullanabilir miyim?
 
Cevap: ADB ile ticaret amacıyla çalışan/çalıştırılan tekne kullanılamaz. Yolcu motoru ve avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi ticaret amacıyla kullanılan teknelerdir; bunları kullanabilmek için uygun “Gemiadamı Yeterlik Belgesi” sahibi olmanız gerekir.
 
06. ADB ile çalışabilir miyim?
 
Cevap: Çalışamazsınız. ADB bir "Gemiadamı Yeterlik Belgesi" değildir. Denizde çalışmak için yapacağınız işe uygun bir Gemiadamı Yeterlik Belgesi sahibi olmanız gerekir.
 
07. ADB ne süreyle geçerlidir?
 
Cevap:ADB süresizdir. Ancak İdare, sağlık durumlarından kuşku duyulan ya da hasta oldukları bildirilen amatör denizcilerden, sağlık durumlarının tekne kullanmalarına engel olup olmadığının belirlenmesi amacıyla sağlık yoklamalarının yenilenmesini her zaman isteyebilir.
 
8. Yeni tip ADB nedir?
 
Cevap:Yeni tip ADB, kullanımı kolaylaştırmak için tasarlanmış kredi kartı boyutlarında olan ADB’dir. Sınavı başaranlara bu belge verilmektedir.
 
9. ADB alırken veya yenilerken nereye ne kadar harç ödenir?
 
Cevap:ADB, yasa gereğince harca tabidir. Her yıl harç değeri değişmektedir.
 
 BİZİ ARAYIN, EN KISA ZAMANDA BELGENİZE KAVUŞUN

Amatör Denizci Belgesi Danışmanlık hizmeti veriyoruz.
 
24 metreye kadar özel tekne kullanma ehliyeti.
 
Herşeyinizi hazırlayalım, siz sadece sınava girin!
 
Evraklarınızı biz hazırlayalım. Amatör Denizcilik kursu tamamlamada destek verelim.
 
20’yi aşkın konuda denizcilik eğitimi için bizi arayın!

KONTENJAN SINIRLIDIR - İrtibat: 0545 350 0220

 

 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
 İÇİN RESME TIKLAYIN!
  Zebra Perde