52 yıl sonra yeniden üretildi

Osmanlı zamanında yapılan çektirme denize indirildi

Osmanlı'ya gemi üretilen ilçede 52 yıl sonra turizm amaçlı ‘çektirme tekne denize indirildi. OSMANLI donanmasına gemilerin yapıldığı Bartın'ın Kurucaşile ilçesinde 52 yıl sonra ilk kez yapılan 'çektirme tekne’ denize indirildi. İstanbul'daki bir iş insanının siparişi üzerine yapılan tekne, turizm amaçlı kullanılacak. Yapımı 2 yıl süren tekne ile ilgili, gemi yapım ustası Tuna Süzer (37), “52 yıl sonra bu gururu yeniden yaşamak bizi çok heyecanlandırdı. Gemi şu anda İstanbul’a gidecek. Atalarımızın geçmişte yaptığını şimdi biz bir daha yapmış olduk” dedi.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, savaşlarda kullanılması için ahşap gemiler üretilen Kurucaşile'de, babadan oğula geçen ahşap tekne yapımı geleneği devam ediyor. Kurucaşile ve Ovatekkeönü ile Kapısuyu limanlarında derme çatma barakalarda sürdürülen ahşap tekne ve yat yapımcılığında 20 atölye ve tersane bulunuyor. İstanbul’dan bir iş insanından alınan siparişle Ovatekkeönü köyündeki tersanede 52 yıl sonra ilk kez, hem kürekli hem de yelkenli tarihi bir gemi sınıfına giren ‘çektirme tekne’ yapıldı. 18 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğindeki teknenin yapımına 2 yıl önce başlandı. Kestane ve meşe ağaçlarının kullanıldığı teknenin yapımında 5 usta görev yaptı. Tersanenin önüne kurulan düzeneğe yerleştirilen tekne, tamamlandı. Teknenin omurgası, dış kaplaması ve iç dizaynı bölgede yetişen kestane ve meşe ağaçlarından yapılırken, 52 yıl önce yük taşımacılığında kullanılan tekne ilk kez turizm amaçlı olarak inşa edildi. Çektirme tekne, altına hazırlanan özel kızak sistemi ve iş makineleriyle yaklaşık 150 metre hareket ettirilerek denizin kenarına getirildi. Burada yine halatlara bağlanan ve imece usulü yapılan çalışma yaklaşık 5 saat sürdü. Denizde bulunan bir balıkçı teknesine bağlanan ‘çektirme tekne’ alkışlar eşliğinde denize indirildi.
BU GEMİYİ YAPMAK BİZLERİ ÇOK MUTLU ETTİ
Osmanlı’dan kalan geleneği sürdürdüklerini söyleyen tersane sahibi ve 20 yıllık gemi yapım ustası Tuna Süzer, “Bu gemiyi yapmamız tam 2 yıl sürdü. Bu gemiyi yapmak bizleri çok mutlu etti. 52 yıl sonra bu gurur yeniden yaşamak bizi çok heyecanlandırdı. Gemi şu anda İstanbul’a gidecek. Atalarımızın geçmişte yaptığını şimdi biz bir daha yapmış olduk” diye konuştu. (DHA)

 

52 yıl sonra yeniden üretildi
52 yıl sonra yeniden üretildi
52 yıl sonra yeniden üretildi
52 yıl sonra yeniden üretildi

Bakmadan Geçme