Aktıp'tan Bir İlk Daha

Boyun Fıtığı Operasyonu

Boyun Fıtığı operasyonu Bartın'da ilk defa Aktıp’ta Gerçekleştirildi.
İki Aydır İlk Defa Ağrıyla Uyanmadım: Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Eren Görkem Gün tarafından Bartın’da ilk defa boyun fıtığı operasyonu başaralı bir şekilde gerçekleştirildi. Boyun, sol kol ağrısı ve sol kolunda cansızlık olan hastamızın ameliyattan sonraki ilk cümlesi, İki aydır ilk defa ağrıyla uyanmadım.” oldu. 
-Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi) Nedir?
Boyun fıtığı, boyun omurları arasında bulunan disk materyalinin (yastıkçıkların) yaşlanma veya travma sonucunda yırtılması, parçalanması ve kanal içine doğru yer değiştirmesi neticesinde omurilik ve sinir köklerine bası yapması durumudur. Omurilik ve sinir köklerini etkileyen, en sık 30-40’lı yaşlarda görülen bir hastalıktır. Boyun fıtığının belirtileri fıtığın yerine, hastalığın süresine ve ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
-En sık karşılaşılan boyun fıtığı belirtileri Nelerdir?
Tek taraflı, kola doğru yayılan bir ağrı, Parmak uçlarına kadar yayılan ve uyuşma ile beraber seyreden ağrı, Ağrı ile birlikte yayıldığı kolda kuvvet kaybı, Ele alınan cisimleri düşürmek, Yürüme güçlüğü ve dengesizlik.
-Başlıca boyun fıtığı nedenleri Nelerdir?
Boynu uzun süre hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, Bilgisayar ve TV karşısında uzun süre oturmak, Egzersiz yapmamak, Soğuk klimaların olduğu ortamda bulunmak olarak sayılabilir. Bazen sorun sadece yapısal olarak ortaya çıkabilir. Ailesel faktörler de önemlidir. Kişinin ailesinde boyun fıtığı varsa kendisinde de ortaya çıkma olasılığı artar. Alınan darbeler ve geçirilmiş kazalar da boyun fıtığına yol açabilir. Ayrıca boyun fıtığı, meslek hastalığı olarak da karşımıza çıkabilir. Ev hizmetlerinde çalışanlarda, şoförlerde, tekstil işçilerinde, bankacılarda ve uzun süre bilgisayar ile çalışılması gereken meslekleri yapanlarda boyun fıtığı sık görülür.Günümüzde cep telefonu kullanımının artması ile uzun süreli telefon kullanımı olan insanlarda sık görülmektedir.
-Boyun Fıtığı Kimlerde Görülür?
Erişkinlerin hemen hepsi yaşamlarında en az bir kez şiddetli boyun ağrısı veya tutulması yaşarlar. Her boyun ağrısı boyun fıtığı anlamını taşımaz. Boyun fıtığı genelde orta yaşlı erişkinlerde görülen bir rahatsızlıktır. Boyun fıtığına yakalanmayı artıran risk faktörlerinin bilinmesi önemlidir.
-Risk Faktörleri Nelerdir?
Yaşa bağlı olarak disklerde bozulma, Trafik kazası, çarpma gibi nedenlerle oluşan travmalar, Ağır kaldırma, Sürekli uygunsuz boyun pozisyonunda çalışma (örneğin; sürekli bilgisayar kullanımı) ve hareketsizlik, Sigara içme
-Boyun Fıtığından Nasıl Korunulur? Riskli Pozisyonlar ve Hareketler Nelerdir?
Boyun ağrılarının çoğunluğu boyun kaslarının kuvvetsizliğinden, veya eklem ve kemiklerin bozukluğundan meydana gelir. Çoğu zamanda omuzdan kaynaklanan ağrılar boyun fıtığı ile karışabilir. Boyun fıtıklarından korunmada boyun kaslarının kuvvetlendirilmesi önemli yer tutar. Birkaç egzersiz ile boyun kaslarını kuvvetlendirmek mümkündür. Ayrıca uyku esnasında kalp problemi yok ise çok yüksek olmayan orta sertlikte veya yumuşak yastikların kullanılması faydalı olacaktır. Boyun sırt üstü yatarken omuzlar ile aynı hizada olmalı ve boynun öne ve arkaya aşırı eğilmesinden kaçınılmalıdır. Sürekli bilgisayar kullanılıyor ise monitörlerin baş hizasında kullanılması ağrıları azaltabilir. Boyun, kol, sırt ağrısı yaşıyorsanız, el ve kollarınızda cansızlık veya uyuşma, el becerinizde azalma varsa Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanına muayene olmalısınız.
Detaylı Bilgi ve randevu için:
444 0 384 · aktip.com.tr

Aktıp'tan Bir İlk Daha
Aktıp'tan Bir İlk Daha

Bakmadan Geçme