Bakanlıktan flaş hamsi kararı
Sıcak gelişme, Kısmi olarak durduruldu
- 07.01.2021 20:28
- Güncelleme: 07.01.2021 20:28
- 6761
İstanbul Boğazı ve Karadeniz'de hamsi avı yasaklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda Hamsi Avcılığının 10 gün süre ile durdurulduğu açıklandı.
İşte yapılan açıklama;
“Yapılan gözlem ve denetimler sonucunda, İstanbul Boğazı'nda ve Karadeniz'de hamsi balıklarının boy uzunluğunun yasal sınırın altında kaldığı ve et verimlerinin ise oldukça düşük olduğu tespit edildi. Özellikle bu yıl yaşanan çevresel ve iklimsel faktörlerin etkisine bağlı olarak gerçekleşen bu durum nedeniyle, gerek balığın avlanabilir yasal boy uzunluğuna, gerekse de balığın biyolojik yapısına uygun olmayan avcılığın giderek artış göstermiştir. Yaşanan bu durumun, gelecek yılların hamsi stoklarına ve anaçlarına olumsuz etki edeceğinden, balıkçılık yönetimi açısından acil bir önlem alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Buna göre; İstanbul Boğazı'nın tamamında ve Karadeniz'de İstanbul İli Sarıyer İlçesi Kumköy Aslan Burnu'ndan, Gürcistan sınırına kadar olan karasularımızda 08 Ocak 2021 saat 00:01'den itibaren 18 Ocak 2021 saat 00:00'a kadar 10 gün süreyle her türlü av aracıyla ticari amaçlı Hamsi Avcılığına izin verilmeyecektir. Bu süre içerisinde Bakanlığımızca yapılacak gözlem ve incelemeler neticesinde hamsi balıklarının biyolojisinde bir düzelme olmaması halinde, 10 ar günlük periyodlarla 20 gün daha hamsi avcılığı durdurulabilecektir. Marmara Denizinde ve İstanbul Boğazının Karadeniz girişinin batısındaki hamsi stoklarında balığın biyolojisi açısından bir olumsuzluk tespit edilmediği için buralarda bir durdurma söz konusu olmayacaktır.
Diğer taraftan istavrit, lüfer, mezgit, çaça gibi diğer türlerin avcılığında herhangi bir kısıtlamaya gidilmemiştir.
Almayın, ihbarda bulunun
Balıkçılarımızın yavru ve yeterli et verimliliğine sahip olmayan hamsileri avlamamaları, halkımızın da bu konuda gerekli duyarlılığı göstererek, 9 cm'den küçük hamsileri almamaları ve bu tür balık satışı yapanları, Tarım Orman İl/İlçe Müdürlüklerine veya Alo 174 Gıda Hattı'na bildirmeleri, su ürünleri stoklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi bakımından önem taşımaktadır.”
Yorumlar / 4
-
-
Recep | 09 Ocak 2021 08:16
Türkiyede bu işin acilen değiştirilmesi gerekiyor. 3 tarafımız denizlerle kaplı ama bir kaç sene içinde çoğu türü kitaplarda görmeye başlayacağız. Popülasyonun artması için en az bir iki sene ciddi kısıtlamalar getirilmeli. Balıkları tutan belli satan belli. Ihbar etmeye gerek yok, ülkede adam akıllı işleyen bir denetleme sistemi olsa bu tür yasaklara da gerek kalmaz.
-
Jkk | 07 Ocak 2021 23:06
Ensesi kalınlara ceza kesemediğinden olsa gerek
-
Adnan | 07 Ocak 2021 22:55
Ihbar etmeye ne gerek var. Balıklar tezgahlarda zaten. Gizli saklı satılmıyorki. Ölçersiniz tezgahtaki balığı. Yasal sınırın altındaysa gerken neyse yaparsınız.
Mehmet Yaman | 09 Ocak 2021 10:49
Valla daha dün hamsi alayım dedim çoğu ufak çıktı. Yazık denetim niye yapmıyorlar, zabıtalar sadece maske varmı diye bakıyor, mesafe varmı diye bakıyor. Biraz da denetim yapsalar balıkçılara ve bazı marketlere. Mesela bim ve a101 lerde eldiven var ama kullanan müşteriler yok. Balmar ve marketim den örnek alsınlar. Sebze manav kısmında işçileri başında duruyor, eldiven alıp da seçin diyorlar