Bakın nerede buldu

Çok esrarengiz bir tür, ne olduğunu öğrenince şaşkınlığı daha da arttı

Bartın’da itfaiye personeli olan Gürhan Çiftçi, evinin banyosundan küvet içinde esrarengiz bir kuş buldu.
Banyoya havalandırma camından giren kuşu veterinere götüren çiftçi,  dünyanın en nadir rastlanan kuşlarından biri olan, kendine has özellikleri ile halen gizemini koruyan Ebabil kuşu olduğunu öğrenince şaşkınlığı daha da arttı.
Çiftçi, diğer yandan eline aldığı kuşun kendinden kaçmamasına da bir hayli şaşırdı. Veteriner tarafından yapılan kontrolden sonra ebabil kulu doğaya salınmak üzere doğa koruma şube yetkililerine teslim edildi.
 
Zalim Ebrehe'nin Kabe'yi yıkmak için fillerle yürüttüğü ordusunu ayaklarına ve gagasına aldığı küçük taşlarla yerle yeksan eden kuş olan Ebabil, Kur'an’da da geçiyor.
 
TÜM ÖMRÜNÜ UÇARAK GEÇİRİYOR
 
Ebabil kuşları diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konuyorlar ve bir daha havalanmıyorlar. Kendilerine has kanat yapısı uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Tam canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görülürler. Halk arasında Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına inanılıyor.
 
FİL SURESİ 3. AYETTE GEÇİYOR
Kâbe'yi yıkmak üzere büyük bir orduyla gelen Yemen valisi Ebrehe'nin ordusuna saldıran kuşların adıdır.
 
Ebâbil, Arapça'da "bölükler, sürü, sürüler" demektir. Kelime, Kur'ân-ı Kerim'de Fil sûresinin üçüncü âyetinde geçmektedir. Fil sûresinde olay şöyle anlatılmaktadır: "Görmedin mi Rabbin fil sahiplerine ne yaptı? Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı? Üstlerine sürü sürü kuşlar gönderdi. Onlara çamurdan sertleşmiş taşlar atıyorlardı. Nihâyet onları yenilmiş ekin yaprağı gibi yaptı." (el-Fil, 105/1-5).
 
Bu olay Hz. Peygamber'in (asm) doğduğu yıl olmuş ve orduda bulunan fil/fillerden dolayı Araplar arasında "Fil Vak'ası", geçtiği yıl ise "Fil Yılı" olarak meşhur olmuştur.
 
Bumeranga benzer kanatları kısa ve çatallı bir kuyruk yapısına sahiptirler ana rengi kahverengi olarak bilinen Ebabil gökyüzünde siyah renge bürünmektedir. Kırlangıçlarla karıştırılıyor çoğu zaman ancak boyu olarak da uçuş şekilleri olarak da kırlangıçlardan çok farklı bir türdür. Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar yuvaları çatıların uzak noktasındadır ve çok hızlı hareket ederler.
Bu türün 20-25 yıl yaşandığı söylenmektedir ve yapılan araştırmalarda bu doğrultudadır. En ilginç özellikleri sadece üremek için yere inerler.
 
Peki bu kuşlar nasıl uyur?
Ebabil kuşları uyumak için de yere inmiyor ve uyku ihtiyacını da gökyüzünde uçarken gerçekleştiriyor.

 

 

Bakmadan Geçme