Baltalık Ormanlardan Çok Yönlü Faydalanılacak

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı'nda, proje kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde baltalık ormanlardan çok yönlü yararlanılmış olacak.

Daha önce sadece yakacak odun elde edilen baltalık ormanlardan, karbondioksit tutma oranının arttırılması, yağış fonksiyonları, erozyonun engellenmesi, kaliteli ham madde elde edilmesi, imar, ıslah ve yeniden yapılandırılması için çok yönlü çalışmalar yapılacak. ‘Avrupa Baltalık Ormanlarının Islahı ve Çok Yönlü Yaralanmasına Yönelik Yeni Stratejilerin Belirlenmesi’ adlı AB projesine Türkiye’den sadece Bartın Üniversite dahil oldu. Proje liderliğini Almanya-Albert Ludwig Üniversitesinden Prof. Dr. Gero Becker’in yaptığı belirtildi.

ORMANLAR ZENGİNLEŞECEK

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Barış Özel, “Ülkemiz orman kaynakları bakımından oldukça zengindir. Ülkemizde toplam 12 bin tür bulunmakta ve bunun son araştırmalara göre yaklaşık olarak 3 bin 500’ü sadece ülkemize özgü türler olarak tespit edilmiştir. Bu amaçla ülkemizdeki ormanların yaklaşık olarak yüzde 30’uda baltalık yani sürgün kökenlidir. Bu ormanların imarı ve ıslahı özellikle kaliteli orman ürünleri elde etmek açısında büyük önem taşımaktadır. Yapmış olduğumuz proje kapsamında artık AB’nin önemli bir parçası sayılan ve asla bizsiz düşünülemeyen Türkiye’deki baltalık orman alanlarından çok yönlü yaralanmayı, özellikle karbondioksit emisyonu küresel ısınmaya karşı önemli bir sigorta oluşturan bu ormanların devamlılığının sağlanması ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca ormanlarımız sadece odun ham maddesinden yararlanılır olarak görülmemelidir. Başta yağış fonksiyonları, erozyonun engellenmesi, dinlenme faaliyetlerinin yapıldığı yerlerdir. Baltalık ormanlarını devamlılığının sağlanması bu çok yönlü fonksiyonlar açısından ülkemiz ekonomisine fayda sağlayacaktır. 2014 ve 2017 yıllarını kapsayan ve ismi ‘Avrupa Baltalık Ormanlarının Islahı ve Çok Yönlü Yaralanmasına Yönelik Yeni Stratejilerin Belirlenmesi’ olan bu AB projesidir. Proje kapsamında yapmış olduğumuz çalışmalarda ülkemizdeki baltalık ormanlarının imarı, ıslahı ve bunlardan yeniden yararlanılması namına yeni aşamalar kaydedilecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na önemli bir bilgi aktarımı sağlanmış olacak. Bu çalışmalar vasıtasıyla ülkemizin ormanlarının kalitesini ve verimliliğini arttırılmasına yönelik çabalar sarf edilmiş olacaktır. Tamamen dış kaynaklı bir bütçeye sahip olan projemiz kapsamında, aynı zamanda üniversitemiz açısından da önemli geçilmeler kaydedilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle üniversitemizin Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı Laboratuarına yeni cihazların eklenmesi de bu proje kapsamında hedeflenmektedir. Bu amaçla projemizin bu aşamasından itibaren bize vermiş olduğu destek ve imkanlardan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Karayılmazlar’a çok önemli bir vefa borcu olduğumuzu belirtmek isterim. Doğal ortamında arazide alacağımız sabit demene alanlarında uygulayacağımız silvikültürel tekniklerle, daha fazla sayıda, daha kaliteli ve verimli sürgünlerin meydana getirilmesi ve bunların koruya yani tohum kökenli bireylere dönüştürülmesi için yeni stratejilerin uygulanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda ülkemizin batı, orta ve doğu Karadeniz bölgelerinde tespit edilen OGM bünyesi taşra kurumlarıyla birlikte tespit edilen deneme alanlarında çeşitli kesim, yenileme ve bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir. 2014 Şubat ayında İtalya’da yapılacak olan önemli toplantıda yapacağımız sunumlarla, hem ülkemizi hem fakültemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz" dedi.

Bakmadan Geçme