Bartın ırmağı niye siyaha büründü?

İşte ırmaktaki renk değişiminin sebebi

Bartın Irmağında suyun renginin siyaha dönüşmesi ve etrafa kötü kokuların yayılmasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden açıklama geldi.
Bartın şehir merkezinin içinden geçen ve Türkiye’nin üzerinde ulaşım yapılabilen tek ırmağı olan Bartın Irmağında son zamanlarda suda yüzen çöpler ve balık ölümlerinin yaşanması dikkat çekiyordu. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da ırmakta yaşanan kirlikle ilgili “Bölgemizde yağışın az olması nedeniyle ırmak yatağındaki akışkanlık çok azaldı. Irmak yüzeyinde ve yatağında oluşan kirlilik bizleri de rahatsız ediyor. Ekiplerimizin bizler için önemli bir yere sahip olan ırmağımızın temizliğini sürekli kontrol ederek yapıyor. Bununla ilgili diğer kurumlarımızla birlikte ırmağımızı temiz tutmak adına yaptığımız çalışmalar devam edecektir” açıklamasında bulunmuştu.
"Irmak tabanı açığa çıktı”
Irmakta son olarak ise suyun renginin siyaha dönüştü ve etrafa yayılan kötü koku rahatsızlık yarattı. Bununla ilgili sudan numune alarak çalışma başlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise ırmaktaki renk değişimi ve kötü kokunun sebebini açıkladı. Müdürlük resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada “13 Ekim 2020 tarihinde 09.30-10.15 saatleri arasında Müdürlüğümüz personelince Bartın Irmağı Kemerköprü Mevkii ırmak hattında inceleme yapılmıştır. Kemerköprü Mevkii ırmak hattında İlimizde yağışların mevsim normallerinin çok altında olması, sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde devam etmesi nedeniyle ırmak yatağının daralması, ırmak akışının durağan olması, ırmak su seviyesinin çok düşük olmasından dolayı, ırmak tabanının açığa çıkmasıyla birlikte renk değişimi ve kokuya sebep olduğu kanaatine varılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi.

Nurdan Eroğlu (Hergün)


 

Bakmadan Geçme