Bartın ve Amasra için tarihi bir gün yaşandı

Bartın ve Amasra'nın termik santralden kurtuluş günü olarak tarihe not düşüldü…

Amasra’da kurulmak istenen termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu Danıştay tarafından düzeltme yolu kapalı olmak üzere bozuldu.

Bartın platformu bu sevindirici karar sonrası Amasra’da basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bartın Platformu olarak rekor sayıda davacıyla yani 2019 yürekli insanla birlikte Zonguldak İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmıştık. Ne yazık ki termik santral için çok haklı gerekçeler sunduğumuz bu başvurumuzu Zonguldak İdare Mahkemesi reddetmiş ve Amasra’da termik santral yapılmasının önünü açmıştı. Biz de bu kararı aynı davacılarla Danıştay’da temyiz etmiştik. 2019 davacıyla birlikte açtığımız dava 2019 yılında sonuçlandı. Danıştay 14. Dairesi “oybirliği” ile vermiş olduğu kararda Hema Termik Santrali ve Hema Limanı hakkında verilmiş olan iki ayrı ÇED olumlu kararını “karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere” iptal etti. Bu karar; yapılmak istenen termik santral, liman, lavvar tesisi ve diğer eklentilerin entegre tesisler olduğu için ayrı ayrı ÇED süreçlerine tabii tutulmaları yerine, kümülatif etkilerini değerlendirecek şekilde tek bir ÇED sürecine tabii tutulmasının zorunlu olduğu gerekçesine dayandırıldı. Bu karar baştan beri savunduğumuz ÇED sürecinin hukuksuz olduğu iddiamızı tescillemiş oldu. Bize Ankara’da yargıçlar var dedirtti. Adalete olan güvenimizi arttırdı.

Bu mücadelede milletvekillerimiz Rıza Yalçınkaya ve Aysu Bankoğlu’nun büyük katkılarını gördük. Bartın Belediye başkanımız Cemal Akın başlangıçtan beri bizimle birlikte hareket etti ve sözcümüz oldu. Başta 43 bin itiraz dilekçesi sahibi ile 2019 davacı olmak üzere tüm Amasra-Bartın halkı, ülkenin ve dünyanın dört bir yanından binlerce güzel yürekli insan destekçimiz oldu. Ulusal ve yerel ölçekli birçok demokratik kitle örgütüyle bilgi paylaşımı yaptık, o örgütlerin temsilcilerinin önemli desteklerini gördük. Birçok basın mensubu sesimizi duyurmamıza yardımcı oldu. 140’ı aşkın bileşenimiz başından sonuna mücadelemize güç kattı. Hepsine yürekten teşekkür ediyoruz.

Bu davanın kazanılması için gönüllü mücadele eden avukatlarımız Bartın Barosu’ndan Av. Engin Uzun, Av. Berkay Dal, Av. Mehmet Oktay Yalçın, Av. Kamil Altan, Av. Recep Ahmet Çavuşoğlu, Av. Ferhat Parlatır ile Ekoloji Kollektifi avukatları Av. Yakup Şekip Okumuşoğlu, Av. Hülya Yıldırım, Av. Cömert Uygar Erdem, Av. Mahmut Fevzi Özlüer, Av. Emre Baturay Altıok’ a sonsuz teşekkürler ediyoruz.

AMASRA B SAHASI TTK’YA DEVRİDİLMELİ

Son söz olarak da; termik santral sevdalısı Hattat Holding kömür çıkarmak için kiraladığı Amasra B taşkömürü sahasında 14 yılda bir kilogram kömür bile çıkarmayarak ve kömür çıkaracağım diyerek işe aldığı işçileri yıllarca sömürdükten ve termik santral iznini aldıktan sonra işten çıkararak kömür çıkarma işinin paravan olduğunu gösterdi. Hatta bilirkişilerle girdiği usulsüz ilişkiler sayesinde devlete ödemesi gereken tazminatlardan da kurtuldu. Biz Bartın Platformu olarak; artık yeter diyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Hattat’la yapmış olduğu rödovans sözleşmesinin sona erdirilmesini ve Amasra B sahasının işletmesinin TTK’nın Amasra Taşkömürü İşletmesine devredilmesini istiyoruz. Böylece yöre insanlarımız için gerçek ve güvenceli iş kapısının önü açılır. Emekçilerimizin de yüzü güler.

Bu zafer Bartın-Amasra halkınındır. Herkese kutlu olsun.

Bakmadan Geçme