Bu Yanlıştan bir an önce dönülmeli

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Güzelcehisar'a yapılan projeyi eşsiz güzellikteki kumsala saplanan bir hançere benzeterek soruşturma açılmasını istedi.

Yalçınkaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
KUMSALA SAPLANAN BİR HANÇER
Bartınımız’ın en güzel koylarından birisi olan Güzelcehisar'daki 80 milyon yıllık lav kayalıklarını sözde turizme kazandırmak amacıyla Bartın İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün projesi doğrultusunda Bartın İl Özel İdaresi tarafından yapımı gerçekleştirilen “Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” adı altında yapılan inşai faaliyetler, Güzelcehisar’ın eşsiz güzellikteki kumsalına saplanan bir hançerdir.

AKADEMİK KARİYERLERİNE YAKIŞMIYOR

Bu sözde proje, proje çizim ve sunum tekniğine aykırı, hiçbir peyzaj projesine uymamaktadır. Ölçeksiz, detaysız, ne yapılacağı belli olmayan; böyle bir proje  Güzelcehisar’ın su-kıyı-sahil jeolojik formasyonun yarattığı coğrafik bütünlüğünü bozacak ve silüet kirliliğine neden olacaktır.    1. Derece Doğal Sit Alanına asla uygulanmaması gereken bu projeye imza atan Bartın Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bülent Cengiz ve Doç. Dr. Canan Cengiz’i mesleklerinin saygınlığına, akademik kariyerlerine yakışmayan bir projenin sorumluları olarak gözükmelerini büyük bir üzüntüyle karşılıyorum. Böyle bir projeyi Bartın’ın en güzel koylarından birisine layık görmelerini kabul edemiyorum. Mesleklerinin saygınlığına yakışmıyor. Peyzaj Mimarları Odası’nı bu sözde projeyi incelemeye ve kendi meslek icraatlarına uygun olup olmadığı konusunda kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyorum.
BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ

Daha üzücü olanı da “yaya yolu” adı altında yapılan sözde bir projenin yaklaşık 2.3 milyon TL maliyetle Bartın İl Özel İdaresi tarafından ihalesinin yapılmış olmasıdır.

3 bin yıllık tarihi geçmişiyle eşsiz doğal güzelliğe sahip olan Bartın geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kenttir. Dolayısıyla bu değerleri taşıyan ilimizin eşsiz doğal güzelliğe sahip en güzel koylarından birisi olan Güzelcehisar’ın kumsalına bir hançer gibi saplanan bu projeden zaman geçmeden vazgeçilmelidir. İlgili mevzuatlardan, hukuki ve yasal dayanaktan yoksun karar alan bürokratlar varsa bunlar hakkında da zaman geçirilmeden soruşturma açılmalıdır.

Eğer gerçekten, amaç milyonlarca yıllık lav sütunlarının turizme kazandırılması ise yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmeli, 1. Derece Doğal Sit alanına yakışacak şekilde ortak akılla ve bir bütünlük arz edecek şekilde oluşturulacak yeni bir proje ele alınmalı ve hayata geçirilmelidir.

Bakmadan Geçme