Cami İnşaat için sürpriz karar

Bina yıkıldı, inşaat çalışmaları başlamıştı...

Cami Alanı Tescilli Koruma Alanı İlan Edildi
Eski Endüstri Meslek Lisesi Okulunun bulunduğu yerde yapımına başlanan Merkez Camii ve külliye inşaatına durdurma kararı verildi.
Bartın Eğitim Sen tarafından merkez camii inşaatı başlamadan önce Endüstri Meslek lisesinin yıkılmaması için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna yapılan müracaat reddedilince Zonguldak Bölge idare mahkemesinde dava açıldı.  Mahkemenin okul alanını “tescilli koruma alanı” olarak onaylamasının ardından Merkez Cami inşaatı durduruldu.
Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı.
“Zonguldak idare mahkemesi, Karabük koruma kurulunun tescil etmeme kararını bozarak tarihi Bartın Endüstri Meslek lisesi binasının birinci derece korunması gereken binalardan olduğunu tescil etmiş oldu. Bartın Endüstri Meslek Lisesi tarihi binasını Yıkmak için kimler yetkilerini nasıl kullandı? Yıktırmamak için kimler yetkilerini de aşarak neler yaptı?
OKUL NEDEN TARİHİ BİNA?
Söz konusu okul binası 1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nuretttin Paşa tarafından “Frengi Hastanesi” olarak yaptırılmıştır, uzun süre bu amaçla kullanıldıktan sonra Bartın Memleket Hastanesine dönüştürülerek uzun yıllar da hastahane olarak Bartın halkına hizmet etmiştir. Hatta eski yıllarda önünden geçen cadde “Eski Hastane Caddesi olarak isimlendirilmiştir. Günümüzde Bülent Ecevit Caddesi adını taşımaktadır. (Bu bilgiler “Bartın Halk Kültürü Kitabı” sayfa1289)
Tarihi Endüstri Meslek Lisesi binası ve binanın üzerine kurulu değerli araziler Milli Eğitim tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına verilmiş ve Başkanlık tarafından okulun alanına cami ve külliyesi yapılması kararı alınmıştır. Yani Bartın Milli Eğim müdürlüğü tarafından tarihi okul binasının yıkılmasının önü açılmıştır. Bartın Belediye Meclisi Bartın Endüstri Meslek Lisesi’nin tarihi binası ve arazilerinin külliye yapılabilmesi için 04.01.2017 tarihli ve 24 sayılı meclis kararıyla ilgili yerin imar planını değiştirmiştir.
Belediye Bartın’ın kültür sanat ve ekonomik hayatına katkı sunan tarihi binanın yıkılması yerine başkaca binaların yapılması için çaba sarf etmiştir. Bartın Eğitim-Sen olarak Bartın belediyesine yıkım başlamadan önce üst üste 3 kez yıkımı durdurması için, ayrıca tarihi mesleki lisesinin yıkım aşamasında kanserojen madde içeren asbes kontrolü yaptırması için uyarı yazısı yazdığımız halde halk sağlığını korumak ve Bartın’ın tarihi kimliğine sahip çıkmakla yükümlü bir kamu görevlisi olarak neden sorumluluğunu yerine getirmemiştir? 
Tüm bunlara rağmen Bartın’daki resmi kurumlar Karabük koruma kurulunun incelemesi ve tescil kararını beklemeden yıkım başlamış, Yıkım esnasında acilen cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduğumuz halde değerlendirmeye dahi alınmamıştır.
KORUNMASI GEREKEN BİNA YIKILDI
Sonuç olarak Zonguldak idari mahkemesi 1886 yıllarında kurulan memleket hastanesi olarak çalışan tarihi kökleri olan okulumuzun yıkılmaması gerektiğini Karabük koruma kuruluna bildirmiş, Karabük koruma kurulu tüm müracaatlarımızı geri çevirdiği halde mahkeme kararına uyarak tarihi binayı 1.derecede korunması gereken varlık olarak tescil etmiş ve bu durumu yazıyla sendikamıza bildirmiştir. Bu nedenle meslek lisesinin yerine devam eden külliye inşaatının durdurulması gerekmekte ve aslına uygun olarak restore edilerek bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere sağlık ya da eğitim müzesi yapılması gerekmektedir. Bartın Eğitim Sen olarak Bartın endüstri meslek lisesinin tarihi binasının yıkılmaması için eğitim ve sağlık müzesi olarak tekrar Bartın’a kazandırılması için bizimle birlikte yanyana omuz omuza mücadele eden duyarlı kişilere teşekkür ederiz. Çocuklara geleceğimize sahip çıkmak için hep birlikte mücadele edeceğiz.
Bu kararın ardından Bartın Belediyesi tarafından Camii inşaat ruhsatının iptal edilip edilmeyeceği konusunda Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan görüş alacağı işeri sürüldü.
 

Bakmadan Geçme