Doğum mağdurları mücadeleye devam ediyor

Bartın ve yurt genelinde doğum esnasında ve sonrasında yaşananların araştırılması için meclise önerge verildi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Bartın ve yurt genelinde doğum esnasında ve sonrasında çeşitli olumsuzluklara, mağduriyetlere maruz kaldıklarını söyleyen çok sayıda vatandaştan gelen şikâyet ve serzenişlerin hızla artması üzerine konunun ve iddiaların araştırılması, tespiti ve önlem alınması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir Araştırma Önergesi sundu.
İYİ Parti Milletvekili Ahmet Çelik’in 13 Kasım 2019 Çarşamba günü, Bartın ve ülkemiz genelinde sezaryen ve normal doğum vakıalarında yaşandığı iddia edilen sorunların tespiti ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırması açılması teklifinde 21 İYİ Parti Milletvekilinin imzası yer alıyor.
Basına yaptığı açıklamada ve meclis başkanlığına sunduğu önerge gerekçesinde, Bartın’ın küçük bir şehir olmasına rağmen en çok şikâyetin yapıldığı yer olduğunu dikkat çeken Çelik, bir dönem peşi sıra medyaya yansıyan doğumlarda temizlikçi müdahalesi iddialarıyla da gündeme gelen bu şehrin araştırılması gerekliliğini ayrıca vurguladı.
Milletvekili Çelik, Araştırma Önergesi konusunda yaptığı açıklamada; asla sağlıklı ve doğal doğum şekli olan normal doğuma karşı olmadıklarını belirterek, çocukları doğum esnasında sakatlanan ailelerin de kendilerine sorunlarını ifade ederken genel olarak doğum şeklinden veya sağlık çalışanlarından değil de yaşanabilecek olumsuzluklara karşı öncesinde ve sonrasında gerekli tedbirlerin alınmamasından dert yandıklarını önemle vurguladı.
 
ÇELİK “TEDBİRSİZ DOĞUM TEŞVİKLERİ BÜYÜK BİR FACİAYA NEDEN OLMUŞ OLABİLİR!”
            Çelik açıklamasında, mecliste oluşturulmasını teklif ettikleri komisyonca yapılacak araştırma ile; 2012 yılında sezaryen oranlarını azaltmak için yapılan kanun değişikliğinin ve beraberinde normal doğumların günümüze kadar teşviklerle desteklenmesinin, mağduriyetlerin daha da artmasına yol açıp açmadığı konusunun da dikkatlice ele alınması gerektiğini söyledi
            Açıklamasında, Hastanelerin yetersizliğine ve bu durumdan sağlık çalışanlarının da mustarip olduğuna işaret eden Çelik, sağlık çalışanlarının da tamamen huzurlu, sorunsuz, en az hastaları için istendiği kadar, kendileri açısından da her yönüyle yeterli ve mükemmel ortamlarda çalışmaya hakları olduğuna vurgu yaptı.
Çelik, “Hastanelerimizde maalesef hem hasta yoğunluğuna karşılık gelecek hem de her aşamada tamamen sorunsuz bir müdahale ve tedaviyi sağlayacak sayıda uzman, ebe ve yeterli sayıda diğer yardımcı personeller yok. Şüphesiz, tedbirden yoksun, güncel sorunların çözümüne yönelik tamamlayıcı gözlem ve denetim mekanizmalarının yetersiz olduğu, tüm ihtiyaçları karşılayan optimum düzeyde donanıma sahip koşulların sağlanmadığı bir ortamda çalışmak zorunda olmak, bu eksiklik ve aksaklıklar içerisinde yaşanan her olumsuzlukta vatandaşlarla karşı karşıya gelen değerli doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın da arzu etmediği bir durumdur. Sağlık çalışanlarının da tamamen huzurlu, sorunsuz, mükemmel bir ortamda çalışmak haklarıdır. Ayrıca biliriz ki hastalarının memnuniyeti ve sağlığına kavuşması onlar içinde paha biçilmez bir mutluluk  vesilesidir.
 
BARTIN İDDİALARI DA YURT GENELİNDEKİ TEDBİRSİZLİKLE İLİŞKİLİ OLABİLİR, ARAŞTIRILMALI ?
Örneğin Ülkemizin en küçük illerinden Bartın’da son yıllarda peşe peşe mağdur edildiğini iddia eden vatandaşların haberleri yazılı işitsel ve görsel medyaya sık sık yansımıştır. Her haberde mağdur edildiğini iddia edenlerin ve şikâyetçilerin sayısının daha da arttığı gözlemlenmiştir. Burada sadece kurumlar veya kişiler değil sistem ve kanunlarımız da sorgulanmalıdır. Böyle küçük bir şehirde kısa süre içerisinde yaklaşık 40 vatandaşın aynı sorunları dile getirmesi ülkemizde gerekli tedbirler alınmaksızın bir normal doğum seferberliğinin başlatıldığı şüphelerini destekler niteliktedir” dedi.
 
GÖZÜ YAŞLI ANNELER YALAN SÖYLEMEZ, ÖZENLE DİNLENMELİLER !
Peş peşe gelişen hayati meselelerde soruşturma izni engelinin ortadan kalkması gerektiğini söyleyen Çelik, evladı doğarken ağır travmalara maruz kalmış, kendisi ise yüreğinden yaralanmış gözü yaşlı bir annenin asla yalan söylemeyeceği ve bu sebeple annelerin iddialarının da özenle ele alınması hususuna dikkat çekti.
 
BU KONUNUN BİR OLDUKÇA DRAMATİK BİR SAĞLIK MAĞDURİYETLERİ BOYUTU VAR !
Açıklamasında son olarak, vatandaşların doğumdan sonra yaşadıkları sağlık mağduriyetlerine de değinen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, “Bu konunun birde sağlık boyutu var ki, bu bölümü oldukça dramatik. Çocukları el, kol, beyin gibi organlarından ağır doğum yaralanmalarına maruz kalan bazı aileler, ilgili rahatsızlıklar konusunda uzman yetersizliği dolayısıyla çocuklarını tedavi ettirebilecek hastane bulmakta da, doktor bulmakta da sıkıntı çekiyorlar. Doktor ve hastane bulsalar bu kez de tedavi ettirmekte büyük sorunlar yaşamaktalar. Manevi yıkım doğumdan sonra bu noktada da hız kesmeden devam etmektedir. Teklif ettiğimiz Araştırma Komisyonu bu sebeplerle de biran evvel kurulmalıdır. Özellikle tedavi de yaşanan sorunlar ve beraberinde ortaya çıkan sosyal ve ekonomik sorunlar ivedilikle tespit edilip nihai bir çözüme kavuşturulmalıdır dedi.

 

Bakmadan Geçme