Fide ve tohum satışına şok ceza haberlerine açıklama

Bartın'da son günlerde galla pazarında fide ve tohum satışı ile ilgili çıkan haberlere Tarım il müdürlüğünden açıklama geldi

İlimizde “YERLİ FİDAN SATANA 20 BİN LİRA CEZA”, “Köylü ve Çiftçilerin Yerli Domates, Salatalık, Biber, Patlıcan, Kabak, Mısır, Buğday Fide ve Tohum Üretmesi Yasaklandı!” şeklinde çıkan haberlere açıklama geldi.
Tarım müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Haberde çiftçilere yapılan rutin denetim ve bilgilendirme faaliyetlerinin tamamen çarpıtılarak aktarıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu haber yapılmadan önce İl Müdürlüğümüzün bilgilerine başvurulmamış ve dolayısıyla haber asılsız, dayanaksız, hatalı ve yanlış bilgiler içermektedir” denildi.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
DENTİMLER BİLGİLENDİRME AMAÇLI
Toprak ve bitki sağlığı risklerinin yüksek olması sebebiyle teknik personelimizce yapılan bu rutin denetim tamamen bilgilendirme, bilinçlendirme ve rehberlik amacı taşımıştır. Bu denetimde iddia edildiği gibi bir ceza uygulaması da olmamıştır.
Kontrolsüz üretilen fide, fidan vb. gibi üretim materyalleri bitki hastalık ve zararlılarının yayılmasına zemin hazırlamaktadır. Bu hastalık ve zararlıların yayılması sebze üretiminde maliyetlerin artmasına neden olacağı gibi bu alanlarda bitki yetiştirilmesini de imkânsız kılacaktır. Ayrıca toprağa da hastalık bulaşacağından toprak verimliliği de olumsuz etkilenecektir. Denetimde anlatılan ve vurgulanan bu hususlar olmasına rağmen haberde yanlış algı oluşturularak kamuoyu yanıltılmaya çalışılmıştır.
Haberde sanki yabancı menşeli fidelerin satışı serbest, yerli olanlar ise yasak algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Satışı yapılan fidelerin büyük bir kısmı İl Müdürlüğümüzce yetkilendirilen tohumluk bayilerinden satın alınan tohumlardan elde edilmektedir. Tohumluk bayilerimizde de hem yerli ve hem de yabancı menşeli tohumlar satılmaktadır.
Yerli tohum, Ülkemizde elde edilen tohumlardır. Yerel tohum ya da haberde iddia edilen ata tohumu ise bir yöreye ait olan tohumdur. Haberde iddia edildiği gibi yerel tohum standart tohum değildir. Yerel tohumlar İlimizde yok denecek kadar azdır. Habere konu olan fidelerin büyük çoğunluğu yerel çeşitlerden değil bayilerden temin edilen tohumlardan elde edilmektedir. Dolayısıyla bayiden alınan tohumlar yerli veya yabancı menşeli olabileceğinden “tarım İsrail tohumlarına esir edildi” iddiası tamamen asılsız bir iddia olup, olumsuz algı oluşturma amacı taşımaktadır.
Denetimlerimizde fidelerin üretildiği tohumların menşeine değil üretim yerlerinin sağlık durumlarına ve ayrıca yetiştirilen fidelerin hastalık ve zararlılardan ari olup-olmadığına dikkat edilmekte ve mevzuat çerçevesinde gerekli bilgilendirme yapılmaktadır.
YASAK DEĞİL
Ayrıca çiftçilerin yerli domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak, mısır, buğday üretmesi kesinlikle yasak değildir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Bakmadan Geçme