İki gündür haber yok

Yunusun akıbeti merak konusu oldu...

Yunus için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Denizden Bartın Irmağına giren ve 6 gündür ekiplerin denize ulaştırmak için çaba gösterdiği yunus gözden kayboldu. Afad ekiplerinin yunus için arama çalışmaları devam ediyor.
Bir hafta önce Boğaz Mevkiinden Bartın ırmağına giren Yunus, 12 km mesafe gelerek kanlı ırmak mevkiinde görüldü.
Konu ile ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı haberdar edilerek AFAD’ a ve Bartın İtfaiye Müdürlüğüne ait 2  Zodyak bot ile AFAD ve Sahil Güvenliğin dalgıç personelleri yunusun ırmaktan denize yönlendirilmesi ile ilgili çalışma yaptı ancak sonuç alınamadı.
Konu ile ilgili İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr.Arda TONAY ile irtibat kurularak alınan bilgiler doğrultusunda çalışmalara yön verildi.
Bu kapsamda öncelikle, yoğun bir trafiği olan Orduyeri Köprüsünün araç geçişi sırasında ırmağa yaydığı titreşimlerden dolayı yunus balığının bu alanı kapalı olarak algılayabileceği, bu nedenle Orduyeri Köprüsü 02.00-05.30 saatleri arasında araç trafiğine kapatıldı. AFAD ve Bartın İtfaiye Müdürlüğüne ait botla demir çubuklara vurup ses çıkararak yönlendirme çalışmaları sürdürüldü.
Çalışmalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden talep edilen ve yunus balıkları konusunda uzman veteriner hekim Erdem Danyer kontrolünde devam etmiş ancak yunusun 50 metrelik bir alandan daha ileriye yönlendirilmesi mümkün olmadı.
2 GÜNDÜR HABER YOK
09.07.2018 tarihinde sabah saatlerinde yapılacak çalışmalar için bölgeye giden ekiplerce yunus ırmakta görülememiş, AFAD ve İtfaiye Müdürlüğüne ait bot ile ırmak yüzeyi taranmış, Sahil Güvenlik Ekiplerince ırmak derinliği ölçümü yapıldı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Veteriner Hekim Erdem DANYER;
“Yunuslar çeşitli sebepler ile ırmaklara ve derelere girmektedir. Genellikle kendileri denize geri dönseler de zaman zaman geri dönüş sırasında önlerine çıkan engellerden dolayı yardıma ihtiyaç duyabilirler” dedi
 
Son olarak yunusu yakalama için hazırlıklar yapılmaya başlandı ve Irmak tabanın yapısı derinlik ölçer cihazlar ile araştırıldıktan sonra yunusun yakalanması için plan yapıldı. Yunusun 7 m. derinlikteki, balık bulunan bir çanakta bulunduğu ancak aynı akşam yunusun bulunduğu çanaktan ayrılmış olduğu belirlendi.
AFAD ekipleri bugün bot ile ırmak yüzeyini botla tarayarak arama çalışmalarına devam ederken yunusa rastlanmadı.


 

Bakmadan Geçme