İlk İtiraz Fatih Sultan Mehmet'ten
Amasra'da yapılması planlanan Hema Termik Santralı ÇED Raporuna itiraz için toplanan ilk dilekçeler Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne teslim edildi.
Amasra Gömü ve Tarlaağzı Köyü sakinleri Çapak Koyu'nda yapılması planlanan termik santral projesiyle ilgili ÇED raporunun 3 Haziran'da kabul edilmesine tepki gösterenler, Bartın Platformu üyeleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde toplandı. Gruba Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın ve CHP İl Başkanı Selim Karakaş da destek verdi. İlk itiraz dilekçesini, Fatih Sultan Mehmet'in Amasra'yı ilk gördüğünde lalasına söylediği, "Çeşmi cihan bu mu ola" sözüne dikkat çekerek padişah kıyafeti giyen platform üyesi Noyan Erözçelik ve lala kıyafeti giyen Hüseyin Palabıyık birlikte verdi. Ardından da diğer vatandaşlar müdürlük önünde kuyruğa girerek dilekçelerini teslim etti. İtiraz dilekçelerinin 24 Haziran'a kadar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne verilmesi işleminin devam edeceği belirtildi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE BARTIN PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI YAPTI:
“1460 Nisanı’nda 150 gemilik Osmanlı donanması Amasra önüne gelirken Fatih Sultan Mehmet karadan şehre ulaşmıştı. Fatih, Amasra yarımadasının ve kalelerinin gözüktüğü Bakacak Tepesi’ne ulaşınca durdu. Bu tarihi şehri uzaktan bir süre izledi ve “Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola?” diye ünlü sorusunu yöneltti. Kaledeki Cenova yetkililerine de bir haberci müfrezesi gönderdi. “Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem, kalenin anahtarını bana getirin” mesajı kale komutanına iletildi. Denizden ve karadan ani bir kuşatma karşısında kaledekiler teslim olma kararına vararak kentin anahtarını gönderdiler.
Tarihi ve doğal güzelliklerini yok etmemek için Amasra’yı savaşsız ve kansız bir şekilde teslim alan Fatih bugün yaşasaydı, termikçi şirkete ve onunla işbirliği halinde olanlara “Çeşm-i cihanı mahvedecek olan paragözler bunlar mı ola?” derdi herhalde.”
Amasra’nın katline izin veren termik santral ÇED Raporu’na Bartın-Amasra halkının karşı çıkışı güçlenerek devam ediyor. Hema Entegre Termik santrali ÇED Raporu’nun askıya çıktığı gün Bartın ve Amasra’da masalar kurarak, halkın itiraz dilekçelerini toplamaya başladık. İtirazın son günü olan 24 Haziran Salı gününe kadar 30 bin dilekçeye ulaşmayı hedefliyorduk. Halkımızın yoğun ilgisi nedeniyle ilk beş günde Bartın ve Amasra’da toplanan dilekçe sayısı 20 bini aştı.
Türkiye’de bir ilki başardık. ÇED askı süreçlerinde bugüne kadar hiç yaşanmamış sayıda itiraz dilekçesine sadece ilk beş günde ulaşıldı. Şimdi hedef büyüterek 40-50 bin itiraz dilekçesine ulaşmaya çalışacağız. Bunun için sağlıklı bir yaşam ve geleceği savunan Bartın-Amasra gönüllüleri harekete geçti. Köylerden, mahallelerde, sokaklardan, evlerden binlerce dilekçe Bartın Platformu’na gönüllüler aracılığıyla ulaştırılıyor.
Bugün burada itiraz dilekçelerimizi Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne teslim etmeye başlıyoruz. Dilekçe teslimi için son gün olan 24 Haziran 2014 Salı gününe kadar hafta içi her gün buraya gelip dilekçelerimizi teslim edeceğiz. Halkımızı her gün saat 16.00’da bizimle birlikte dilekçelerini teslim etmeye çağırıyoruz. 24 Haziran Salı günü saat 16.00’da ise bütün Bartın ve Amasralıları burada olmaya çağırıyoruz. O gün burada toplanarak hem son dilekçelerimizi teslim edecek, hem de tarihe geçecek açıklamamızı; tıpkı 2001’de 20 bin kişiyle yaptığımız büyük miting gibi ses getirecek şekilde yapacağız.
Ufak çıkar hesaplarını değil de, Amasra’yı, Bartın’ı seven ve sağlıklı bir gelecek düşünen herkesi birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Gelin Ankara’da kurulan bu kumpası birlikte bozalım.