Kafe ve Restoranlarda Yeni Dönem

1 Temmuz'dan itibaren restoran, kafe, lokanta ve otellerde menülerde kullanılan ürünlerin içeriği, et türü, alerjen bilgileri ve bazı özel bileşenler açıkça belirtilecek

Haberin Özeti

  • 1 Temmuz'dan itibaren kafe, restoran ve oteller menülerinde et türü, alerjen ve özel bileşenleri açıkça belirtmek zorunda kalacak.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi kapsamında denetimler 1 Temmuz'da başlayacak; eksik bilgi verenlere idari para cezası uygulanacak.
  • Menülerde kalori bilgisi bulundurma zorunluluğu ise işletmelere 31 Aralık 2027 tarihine kadar ek süre tanınarak hayata geçirilecek.

Tüketici Ne Yediğini Bilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemeyle birlikte toplu tüketim yerlerinde gıda şeffaflığı artırılıyor. 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek uygulama kapsamında kafe, restoran, lokanta ve otellerde sunulan ürünlerin içerikleri müşterilerle daha açık şekilde paylaşılacak.

Etin Hangi Hayvana Ait Olduğu Yazılacak

Yeni uygulamaya göre işletmeler, menülerinde kullanılan etin kaynağını belirtmek zorunda olacak. Sadece “köfte” veya “kebap” gibi genel ifadeler yeterli olmayacak; ürünlerde kullanılan etin dana, kuzu veya kanatlı hayvana ait olup olmadığı açık şekilde yazılacak.

Bunun yanı sıra yemeklerin temel bileşenleri, kullanılan hammaddeler, alerjen içerikleri ile ürünlerde alkol veya domuz türevi bileşen bulunup bulunmadığı bilgileri de tüketiciye sunulacak.

Kalori Bilgisi İçin Geçiş Süresi Verildi

Düzenleme kapsamında menülerde yemeklerin kalori bilgilerinin de yer alması planlanıyor. İşletmelere bu uygulama için süre tanınırken, kalori bilgilerinin en geç 31 Aralık 2027 tarihine kadar menülere eklenmesi gerekiyor.

İşletmeler zorunlu bilgileri basılı menülerin yanı sıra yazı tahtası, broşür, dijital ekran veya QR kod sistemi üzerinden de paylaşabilecek. QR kod kullanan işletmelerin ise müşterileri bu sisteme yönlendirecek açık bilgilendirme yapması zorunlu olacak.

Denetimler 1 Temmuz’da Başlıyor

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı gıda denetçileri sahada kontroller gerçekleştirecek.

Menülerinde zorunlu bilgileri bulundurmayan veya eksik bilgi veren işletmelere idari para cezası uygulanacak. İşletmelerin herhangi bir yaptırımla karşılaşmamak için menülerini 1 Temmuz’a kadar yeni kurallara uygun hale getirmesi gerekiyor.

Bakmadan Geçme

Bartın Olay Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0533 632 41 15
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!