Küre Dağları Milli Parkı'nda ilk kez tespit edildi

Ulus Ulukaya'da yapılan arazi çalışmaları sırasında rastlandı...

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Küre Dağları Milli Parkı'nda Kafkas Burunlu Engereği tespit edildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, Küre Dağları Milli Parkı'nda Kafkas Burunlu Engereği tespit edildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, Küre Dağları Milli Parkı'nın Bartın bölümünde Ulus Ulukaya'da yapılan arazi çalışmaları sırasında anavatanı Kuzey Türkiye, Transkafkasya ve Kuzey İran olarak bilinen Kafkas Burunlu Engereği ilk kez tespit edildi.

Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından tehlikeye yakın kategorisinde bulunan engerek türünün bulunduğu alan dışında da yeni popülasyonlarının bulanabilmesi için çalışmaların başladığı açıklandı.
Küre Dağları Milli Parkında 2015 yılında yapılan arazi çalışmaları sırasında yine bir engerek türü olan Burunlu Engerek görülüp kaydı yapılmıştı.

Kafkas Burunlu Engereği
Serçe türleri, kemirici türleri, kertenkele ve böcek türleriyle beslenir. Vadi yamaçları, Taşlık, kayalık alanlar, Tarlalar, Bağ, bahçeler de bulunur.
55-75 cm uzunluğunda olan tür Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, aylarında aktif durumda.
Tehdit altında olan ve doğada nispeten nadir karşılaşılan bir tür olan Kafkas Burunlu Engereği 2-15 (ortalama 6) arası yavru doğuruyor.


 

Bakmadan Geçme