Madencilikte Sistem Değişmeli
TBMM Genel Kurulunda CHP'nin Karaman Ermenek'te meydana gelen maden kazasının araştırılması için verdiği önerge hakkında konuşan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, madencilikte sistem ve zihniyet değişimi gerekiyor dedi.
MİLLETVEKİLİ TUNÇ TBMM’DE MADEN KAZALARI İLE İLGİLİ KONUŞTU:
“MADENCİLİKTE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMELİDİR”
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulunda CHP’nin Karaman Ermenek’te meydana gelen maden kazasının araştırılması için verdiği önerge hakkında konuşma yaparak, Maden kazalarının, son 30 yılına bakıldığında kazaların iktidardaki partiye göre değişmediğini, her iktidar döneminde önemli can kayıplarının yaşandığını, Ölümler üzerinden siyasi tartışmalar yerine, hep birlikte, ülkemizdeki bu önemli sorunu nasıl ortadan kaldırabiliriz buna kafa yormamız gerekir. Mesele madencilikte sistem sorunudur, sistem ve zihniyet değişimi gerekiyor” dedi.
Gerekli Tedbirlerin alınması konusundaki ortak iradeyi hayata geçirelim
Milletvekili Tunç, konuşmasına başlarken; “Öncelikle, Ermenek'te meydana gelen maden kazasında mahsur kalan 18 madencimizin bir an önce yer altından çıkarılmalarını diliyorum. Soma'da hayatını kaybeden 301 madencimizi ve Soma kazasının öncesinde ve sonrasında Zonguldak'ta ve seçim bölgem Bartın'da ve ülkemizin değişik bölgelerinde meydana gelen kazalarda vefat eden madencilerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu tür acıların, kazaların bir daha meydana gelmemesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda ortak iradenin başarıya ulaşmasını ve milletimizin bu tür kazalarla, yeni acılarla karşılaşmamasını yürekten diliyorum.” Dedi.
İş güvenliği tedbirlerini alan gelişmiş ülke örneklerini alalım
Madencilik sektörü, özellikle de yer altı madenciliği iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça riskli bir alandır diyen Milletvekili Tunç, “Öte yandan ülke ekonomisine sağladığı önemli katkılar nedeniyle de özellikle zengin yer altı kaynaklarına sahip olan birçok ülkede bu sektöre ayrı bir önem verilmekte, bir yandan da bu sektörde iş güvenliğini artırmak üzere birçok tedbir alınmaktadır. Gelişmiş ülkelerde maden mevzuatında yapılan iyileştirmelerin yanı sıra, güvenliğin iç ve dış denetimlerle de güvence altına alındığını, küçük işletmeler yerine havza bazında daha güçlü ve daha profesyonel bir çalışma gerçekleştiğini Komisyon çalışmalarımız vesilesiyle de gördük.” Şeklinde konuştu.
Meclis Araştırma Komisyonlarının Önerilerini Uygulama takvimi içerisinde gerçekleştirelim
Ülkemizde maden kazaları istatistikleri gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, sektörün maden güvenliği alanında gelişmeye ihtiyaç duyduğunun açık olduğunu belirten Milletvekili Tunç, “Madencilik sektörünün sorunları çeşitli çalışma ve araştırmalarda dönem dönem dile getirilmiş, 2010 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan Madenciliğin Sorunlarının Araştırılmasına İlişkin Meclis Araştırma Komisyonu önemli tespitlerde bulunmuştur. Hâlen Soma kazasının nedenlerinin ve alınması gerekli güvenlik tedbirlerinin araştırılmasına ilişkin kurulan Komisyon da çalışmalarını detaylı bir şekilde sürdürmüş, konunun tüm ilgililerini dinlemiş, üyeler zaman zaman kendi güvenliklerini de riske atacak şekilde hem kaza mahallinde hem de başka ocaklarda inceleme yapmış ve rapor yazma sürecine girmiştir. 2010 yılında kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun tespitlerine ve henüz raporunu hazırlamayan, rapor yazma aşamasında olan Soma Komisyonunun tutanaklarına baktığımızda ülkemizde madencilik sektörünün yeniden ele alınıp gelişmiş ülke örnekleri göz önünde bulundurularak bir sistem değişikliğine gidilmesi gerektiği ilk akla gelen husustur.” Dedi.
Güvenlik Kültürü Oluşmalıdır
Madenlerimizin ciddi altyapı sorunlarının bulunduğunu belirten Milletvekili Tunç; “madencilik sektörünün ülkemizin son yıllardaki ekonomik kalkınma ve gelişmesine paralel bir gelişme içerisinde olmadığı görülmektedir. Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve 301 madencimizin şehit olduğu maden faciasıyla birlikte gündeme gelen ve Ermenek kazasıyla tekrar eden iş sağlığı ve güvenliği sorunu bu alanda güvenlik kültürü eksikliğinin olduğunu göstermektedir.” Dedi.
Üretimi tamamlanan alanların kontrolü yapılmalıdır
Yer altında üretimi tamamlanarak terkedilmiş pano ve ayakların, galerilerin nasıl bir tehlike oluşturduğunu Soma'da ve Ermenek'te gördük diyen Milletvekili Tunç, “Kaza, birinde gaz patlaması ve yangın olarak ortaya çıkarken, diğerinde de su baskını olarak karşımıza çıktı. O hâlde, böyle kazaların artık ülkemizde meydana gelmemesi için gerekli tedbirler alınmalı, maden sahalarının üretime hazırlık projesinden itibaren tüm rezervin çıkarılıp üretim bitince ve sonrasında da o bölgenin ıslahına kadar geniş bir planlama gerektirdiği hususu artık tartışmasızdır.” Şeklinde konuştu.
Üretim kalitesi yüksek, iş kazası oranı düşük bir sisteme geçilmelidir
Konuşmasının devamında; “Denetimden uzak, parça parça, küçük maden ocakları yerine; havzanın tamamıyla planlandığı ve madencilikte uzman kuruluşlar tarafından işletilen, üretim kalitesi yüksek, iş kazası oranı düşük bir sisteme mutlaka geçilmelidir” diyen Milletvekili Tunç; “Maden kazaları üzerinden siyaset yapmanın sektöre de ülkemize de bir faydasının bulunmayacağı kanaatindeyim. Ölümler üzerinden siyasi tartışmalar yerine, hep birlikte, ülkemizdeki bu önemli sorunu nasıl ortadan kaldırabiliriz buna kafa yormamız gerekir.” Şeklinde konuştu.
Maden Kazaları ile ülkemiz yeni tanışmamaktadır
Maden kazalarıyla ülkemiz yeni tanışmamaktadır diyen Milletvekili Tunç; “Maden kazaları istatistikleri iktidardaki partiye göre de değişmemektedir. Ülkemizin son otuz yılına baktığımızda: 1983 yılında Zonguldak Armutçuk'ta, 1983 yılında yine Zonguldak Kozlu'da, 1987 yılında yine Zonguldak Kozlu'da, 1990 yılında Bartın Amasra'da, 1990 yılında Amasya Yeniçeltek'te, 1990 yılında -ki bu da büyük bir faciaydı- Zonguldak Kozlu'da 263 madencimizi kaybetmiştik, 1995 yılında Yozgat Sorgun'da, 2003 yılında Karaman Ermenek'te, 2004 yılında Kastamonu Küre'de, 2009 yılında Bursa Mustafakemalpaşa'da, 2010 yılında Balıkesir Dursunbey'de, 2010 yılında Zonguldak Karadon'da, 2013 yılında Zonguldak Kozlu'da büyük çaplı maden kazalarında madencilerimizi yitirdik ve 2014 yılında Manisa Soma'da 301 madencimizin şehit olması hepimizi derinden yaraladı. Bu arada, Zonguldak ve Bartın başta olmak üzere, ülkemizin değişik yerlerinde küçük çaplı, ölümle sonuçlanan maden kazalarıyla karşılaştık ve son olarak Karaman Ermenek'te 18 madencimiz hâlen yer altında. Kazaların tarihlerine baktığımızda, kazaların sayısı veya kazalardaki verdiğimiz can kayıpları iktidardaki partiye göre değişmemektedir. Mesele, sistem sorunudur değerli milletvekilleri. Yaşadığımız tecrübe, artık, bu alanın her boyutuyla masaya yatırılmasını, yeniden yapılandırılmasını ve çok güçlü bir denetim mekanizmasının oluşturulmasını gerekli kılmaktadır.” Dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun ve yönetmeliklerin uygulanmasının sağlanması gerekir
Milletvekili Tunç; “2013 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun ve yönetmeliklerinin uygulanmasının sağlanması, uygulamada tespit ettiğimiz mevzuat eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir . Soma Komisyonu, her ne kadar Soma kazasına yönelik kurulmuşsa da değişik ocaklarda yaptığımız incelemelerden ve ülkemiz madenciliğini tüm boyutlarıyla araştırdığımızdan, bu Komisyonun raporunda yer alacak önerilerin bir uygulama takvimi çerçevesi içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin denetimiyle hayata geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim.” Dedi.