Talan, rüşvet ve yolsuzluk iddiası

Şok iddialar, ormanda yapılan usulsüzlükler gözler önüne serildi...

Bartın’da orman yolsuzluğu iddialarına bir yenisi daha eklendi.
Tahsisli dikili satışta kurban seçildiğini belirten orman işçisi tüm bildiklerini anlattı.
İŞTE TALAN, RÜŞVET VE KAÇAK KESİM İLE İLGİLİ ŞOK İDDİALAR

  • Üretim yapılmadan satılması yasak olan tahsisli dikili ağaçlar başka bir işletmeye gönderildi.
  • Nakliyeler Abdipaşa’ya kesildi, tomruk yüklü kamyonlar Ulus’a başka bir fabrikaya gitti.
  • Rüşvet aldığı iddia edilen orman işletme şefi, tahsisli dikili ağacı alan müteahhittin ceza almaması için kaçak kesimi bir işçinin üzerine mi yıktı?
  • Kaçak kesim için sadece 42 kök belirleyen orman işletme şefinin bu emvali depoda kontrol altına almayıp nakliyesine izin verirken cezayı da hiçbir sorumluluğu olmayan işçiye kesti.
  • Orman işletme şefi tarafından bölmeyi alan müteahhitte sadece devrik ve yıkıktan ceza kesildi.
  • Sevkiyat yapan kamyonların çoğunun nakliyesi ormanda kesilmedi, 6 kilometre mesafedeki işletmede kesildi, bazen de nakliyesiz sevkiyat yapıldı.
  • Kesilen ağaçların ölçümünde usulsüzlükler yapıldı
  • Ormanda 10 metre genişliğinde yol açılarak talan yapıldı, ağaçlar kökünden söküldü.
  • Ormanda yol açan iş makinesi ile kaçak kesilen ağaç köklerinin üstü kapatıldı.
Bu iddialar çok vahim!!!
Günye Orman İşletme şefliğine bağlı 80 no’lu bölmede tahsisli dikili ağaç satın alan A.D.’nin kesilen kayınları kendi işletmesi yerine Ulus’ta R.K ve H.Ç’ye ait bir fabrikaya gönderdiği ileri sürüldü. Ayrıca ormanda iş makinesi ile ile yol açıp talan yapan şahısların kestikleri ağaçların köklerini toprakla kapattıkları belirtilirken tespit için ormana çıkan şefe rüşvet verildiği iddia edildi.
Tüm bu iddiaların sahibi orman işçisi Yaşar Yıldız, ormanda yapılan talanı, usulsüz kesimi ve rüşvet iddialarını tek tek anlatarak gösterdi.
Yaşar Yıldız, kesim yapılan bölmede kendisinden önce kato çalıştığını, ormanda yol açıldığını ve kesim yapıldığını belirterek toprak altında kalan kaçak kesimleri gösterdi.
RÜŞVET İDDİASI
Orman şefine dikili işini alan A.D. tarafından rüşvet verildiğini ileri süren Yıldız, kökleri tespit etmek için ormana çıktıkları esnada kaçak olarak kesilen 3 kök belirledikten sonra işi alan şahıs ile şefin kendilerinden 10 metre uzağa giderek cebine bir miktar para koyduğunu iddia etti.
İşi alan müteahhidin şefe yalvardığını, belirten Yıldız şunları söyledi.
“Tahsisli dikili ağacı alan A.D., bir daha tahsisli dikili mal alamayacağını belirterek kaçak kesimden ceza almamak için orman işletme şefine yalvardı ve rüşvet verdi. İki gün sonra işletme şefi beni çağırarak bir belge imzalatmak istedi. Ben kabul etmedim ve çıktım gittim. Sonradan posta ile tarafıma 55 bin TL ceza gönderildi. Daha önce görev yapan şefe de usulsüz kesimleri gösterdim, işlem yapmadılar. Ceza kesilen kaçak kesim için belirlenen 42 kök ve 120 metre ağaca niye el konulmadı, ben şefe sormak istiyorum. Burada sorumlu tahsisli dikili satın alan müteahhittir. Sırf onu kurtarmak için bana ceza kesen şefi adalete havale ediyorum. Ormanda yapılan talanları usulsüzlükleri, üzeri kapatılan kökleri tek tek gösterdim. Benim kestiğim damgalı ağaçlara damgasız diye zabıt tutan şeften şikâyetçiyim. Tüm bu yolsuzlukları ve talanı yapanlardan şikâyetçiyim. Bu konuda Bartın Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundum. Ormanlar bizim geleceğimiz. Tüm dikili satışlarda yolsuzluk ve usulsüzlük yapılıyor. Bu işlerde yeterli denetimi ve kontrolü yapmayan orman işletme şefleri ve orman muhafaza memurları sorumludur. Ben kesim yaptığım sürede tüm nakliyatları defterime gün gün not tuttum. Bunların karşılaştırılmasını istiyorum. Mobese kayıtları incelendiğinde bu kamyonların nereye gittiği açıkça görülecektir. Adaletin tecelli edeceğine inanıyorum.”
Yaşar Yıldız ayrıca, kesim işini kendisine tahsisli dikili ağacı satın alan kişinin değil, Ulus’ta R.K. tarafından verildiğini ve onun adına çalıştığını belirterek kamyonların da hepsinin Ulus’ta bir fabrikaya gittiğini belirtti.
Tüm bu iddialarla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatılması bekleniyor.

 

Bakmadan Geçme