Tunç'tan işçilere destek, Hattat'a şok sözler

Maaşlarını alamayan ve eylem yapan işçiler için Hattat'ı telefon ile arayan Yılmaz Tunç, sert ifadeler kullanmış.

İşçiler yalan söylemiş, Hema’nın borcu yokmuş muş!
HEMA’nın taşeron firması DENFA’da çalışan ve maaşlarını alamadıkları için 10 gündür Tarlaağzı’nda eylem yapan işçiler, mutlu sona ulaşırken siyasi partiler sivil toplum kuruluşlarının eyleme destek vermeleri sonucu direnme gücü artan işçiler onuncu günün sonunda istediklerini aldı.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un gerek Enerji ve Tabi Kaynak Bakanlığı gerekse Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat’la yaptığı ısrarlı görüşmelerin detayları gün yüzüne çıktı.
Mehmet Hattat ile işçilere destek veren Milletvekili Yılmaz Tunç arasında yaşanan konuşmada sert ifadeler kullandığı belirtildi.
Yaşanan bu gelişme üzerine HEMA Şirketi Bartın’da bulunan basın kuruluşlarından Bartınnews.com İnternet sitesi Halil Tekin ve bartinolay.com internet sitesi sahibi Süleyman Karaman haricinde neredeyse tüm basın mensuplarını Tarlaağzındaki idari binalara davet ederek basın açıklaması yaptı.  Şirket basına yaptığı sözlü açıklamanın yanı sıra bir de yazılı açıklamada bulundu. Ancak yazılı açıklama yaklaşık 2 saat sonra toplantıya katılan basın kuruluşları gezilmek suretiyle iptal edilerek yeni basın açıklaması verilerek bu açıklamanın yayınlanması istendi. Ancak bazı gazetelerin internet siteleri şirketin Yılmaz Tunç Hakkında eleştirilerin yer aldığı basın açıklamasını sitelerinde servis etmeleri üzerine müdahale edilerek yayından kaldırılması sağlandı.
HEMA’DAN 2 BASIN AÇIKLAMASI
Halil Tekin, Hema tarafından yayınlanmaması istenen birinci basın açıklaması ile ikinci kez yayınlanması için hema tarafından servis edilen basın açıklamasını ele geçirdi.
Ayrıca şirketin Bartın Millet Vekili Yılmaz Tunç u yalanlamak için söylenen “işçilere bizim 3 ay borcumuz yok birkaç günlük borcumuz vardı açıklamalarını doğru olmadığını yine belgelerle ortaya koydu.
BASIN TOPLANTISINDA ÇELİŞKİLİ İFADELER
HEMA yetkilileri Tunç ile Hattat arasındaki görüşmenin içeriği ve işçilerin maaşlarıyla ilgili basın açıklaması düzenlerken yapılan açıklamadaki çelişkiler ve yanlışlar dikkatlerden kaçmadı.
Tarlaağzı Müessisinde düzenlenen basın açıklamasında, Hattat Holding Enerji Grubu Başkan Yardımcısı İlyas Börekçi ve Hattat Holding Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Yavuz’un birlikte gerçekleştirdiği açıklamada Börekçi ve Yavuz Perşembe günü itibariyle şirketteki işçilere herhangi bir gecikmiş borçlarının olmadığını söyledi.
İlyas Börekçi “Bizim bugün itibariyle herhangi bir gecikmiş borcumuz yok tamamen ödenmiş durumda” derken Tunç’la Hattat arasında geçen görüşmeyi aktarırken ise Börekçi’nin görüşmenin Pazartesi ya da Salı günü olduğunu ifade edip “Mehmet Hattat’la Yılmaz Bey arasındaki bu görüşme yanılmıyorsam Pazartesi ya da Salı günü arasında yaşanıyor.  Ve bu görüşme olduğunda ücretler yatırılmıştı” demesi iki açıklama arasında farklılığı gözler önüne serdi.Börekçi, aynı görüşmede Yılmaz Tunç’un Mehmet Hattat’ı yalancılık ve sahtekarlıkla suçladığını iddia ederken Yılmaz Tunç’a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre ise görüşme Pazartesi yada Salı günü değil Çarşamba günü öğlen sularında Çakraz ziyareti esnasında gerçekleşti.
Yine alınan bilgilere göre Tunç, salı gecesi Kozcağız’da Bakraçboz Köyü’ne yaptığı ziyaret esnasında işçiler kendisine yeniden maaşların yatırılmadığını ifade etti. Bunun üzerine Tunç Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarına konuyu yeniden iletti. Çarşamba sabahı ise işçiler yeniden Tunç’u maaşların yatmadığı dair aradı. Aynı günün öğlen saatlerinde Mehmet Hattat’ta görüşen Tunç, Hattat’a maaşların neden yatırılmadığını sordu. Mehmet Hattat ise yatırıldığını söyledi. Yılmaz Tunç’ta bu ifade üzerine Hattat’a  işçilerin bu konuda kendisini sabahta aradığını ve köy toplantısında da kendisine maaşların yatırılmadığını belirttiğini söyledi.  Görüşme bu noktadan sonra sertleşirken Tunç yine Mehmet Hattat’a iktidarın Bartın Milletvekili olarak işçilerin mağduriyetini çözeceğini ve sonuna kadar işçilerin haklarını alabilmesi için gayret göstereceğini, gerekirse burada yaşanan mağduriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini söyledi.
Görüşmenin içeriği bu şekilde ifade edilirken işçilerin maaşlarının Çarşamba gecesi 00.00’da yatırıldığı öğrenildi. Açıklamada  Yılmaz Tunç’un HEMA’nın Amasra’da yaptığı yatırımı destekleyip desteklemediğine dair Mustafa Yavuz ve İlyas Börekçi’nin çelişkili açıklamaları da dikkatlerden kaçmadı. Börekçi “Yılmaz Bey’in maden projemize karşı olmadığını biliyoruz” sözleriyle Tunç’un maden projesini desteklediğini ifade ederken Yavuz “Biz yerin altında çok büyük bir yatırım yapıyoruz. Biz bu yatırımı yaparken de insanların bize köstek olmamasını, destek olmasını bekliyoruz. Bölge milletvekilinin hangi partiden olduğu önemli değil. Burada bölgeye yapılan bir yatırım var. Rıza Bey’in de gelip buradaki yatırımı görmesi gerekiyordu. Yılmaz Bey’in de kısa aralıklarla gelip incelemesi gerekiyordu. Bizim gelen herkese kapımız açık ve gelen herkese de buradaki yatırımı da gösteriyoruz. İkisinin de gelip bölgedeki yatırımı desteklemesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
“ÖDEMELERİMİZİ AY BİTTİKTEN SONRA ONU TAKİP EDEN AYIN 25’İNDE YAPABİLİYORUZ”
 Durum böyle olmasına rağmen Milletvekili Sayın Yılmaz Tunç işçileri bilerek kullandığımızı, eyleme sevk ettiğimizi, ücretlerini ödemeyerek bizim kendilerini seçim öncesinde zor durumda bırakmak için bir takım şeyler yaptığımızı söyleyip Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Hattat’ı suçlamıştır. Böyle bir durum yok. Bu bizim işimizle ilgili bir durum. Biz ödemelerimizi ay bittikten sonra onu takip eden ayın 25’inde yapabiliyoruz. Taşeronumuzun bize sunduğu hak ediş dosyalarını inceledikten sonra ödemeleri gerçekleştiriyoruz. Bunun sebebi de budur.
 HEMA ŞİRKETİNİN İŞÇİLERİN MAAŞLARINI ÖDEMEDİĞİNİN KANITI BELGELER 4857 SAYILI İŞ KANUNUNA GÖRE İŞÇİLERİN EN AZ 50 GÜN İÇERİDE ALACAĞI OLDUĞU İÇİN İŞÇİ YASAL EYLEME ÇIKTI AKSİ TAKTİRDE İŞÇİLER 5-10 GÜNLÜK ALACAĞI İÇİN EYLEM YAPMIŞ OLSAYDI YASAL OLARAK HİÇ BİR HAK TALEP EDEMEDEN ŞİRKET EYLEMDEKİ İŞÇİLERİN İŞLERİNE SON VEREBİLİYORDU. BU BELGELER HEMA ŞİRKETİNİN "İŞÇİLERE BORCUMUZ YOK" YALANINI ÇÜRÜTÜYOR 

Bakmadan Geçme