Vali Dirim'den Çilek Bahçesine ziyaret

Bartın Valisi Nusret Dirim Genç Çiftçi Projesinden yararlanarak Kozcağız'da çilek üretimi yapan genç çiftçi Sercan Kocael'e ait çilek bahçesini ziyaret etti.

Vali Dirim ilk olarak Kozcağız’daki çilek üreticisi Kocael’i ziyaret ederken ziyarette Kozcağıoz Belediye Başkanı Mustafa Karaman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram ve Müdürlük personeli ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış’ta yer aldı. Genç çiftçi Kocael’den çilek üretimi ve Bartın’daki çilek pazarıyla ilgili bilgiler alan Dirim, çilek tarlasında gezerek dalından taze çilek yemeyi de ihmal etmedi.
Dirim: “Diğer çiftçilerimize örnek olsun”
Kurulan çilek bahçesinin diğer çiftçilere de örnek olması gerektiğini ifade eden Nusret Dirim şöyle konuştu:
“Çok güzel bir bahçe kurulmuş. Bu bahçe diğer çiftçilerimize de örnek olur. Bu bölge toprakları her türlü ürünün yetiştirilebileceği güzel bir vadi. Genç çiftçilerimizi üretici olmaya davet ediyoruz. Fabrikalara gidip çalışmaktansa kendi işlerinin patronu olmayı tercih etsinler. Ailelerini geçindirebilecek kazancı elde ediyorlar ve pazarlamada da sorun yaşamıyorlar. Bartın’ın sembollerinden biri olan çileği insanlar bahçelerinden toplayabilecekleri imkana sahip oluyorlar. Bu güzelliklerin artmasını diliyoruz.
“Birçok arazimiz boş”
 Bu tür örnek girişimlerde bulunan çiftçilerimizi topluma tanıtmak istiyoruz. Onların şahsında buradaki tarım potansiyelini maksimum düzeye çıkarmak istiyoruz. Birçok alanlarımız boş. Sağda solda ekilip dikilmeyen araziler var. Hepsi bu şekilde üretim yapılabilir hale getirebilir. Maalesef ilgisizlikten, tembellikten, sahipsizlikten boş kalmış durumdalar. Bunlar aslında ekonomik olarak ülkemizin kayıpları. Bu kaynakları kullanamamak aslında ekonomimizin bir kaybı olarak hepimizi etkiliyor. Tarım İl Müdürlüğümüze çiftçi destekleri için teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımızda öncülük ediyorlar çok teşekkür ediyorum. İyi bir üretim yılı diliyorum. Ürününüz bol ve bereketli olsun.”
Bayram: “40-50 tona yakın çilek üretim yapabilir”
Çilek üretiminin karlı  ve  gelir getirici bir üretim olduğunu kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram da şunları söyledi:
 “Bakanlığımızca 2016 yılında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi programı başlatıldı. 2016 yılında bitirmiştik bu 2017 projeleri. İçinde bulunduğumuz çilek projesi. Genç çiftçimiz Sercan Kocael 2017 yılında 5 dönüm alanda desteklemeye hak kazandı.  Bitkisel üretimde yöremizde ve tüm Türkiye’de olduğu gibi ender projeler oluyor. Müracaatlar az oluyor. Çilek üretimi ilimiz için önemli bir konu. Genç çiftçimizden desteğimizi esirgemedik. Burada 5 dönümlük yerde ilk yıl 15 ton ikinci yılda  25 ton olmak üzere 40-50 tona yakın çilek üretim yapabilir. Çilek ilimizde de fiyat olarak çok değerli. 5 lira ile 10 lira arasında değişen fiyatlar söz konusu. Genç çiftçimiz Sercan Kocael ürettiği çileği kendisi pazarladığı için 7 liradan aşağı düşürmüyor. 7 lira ile 40 tonu çarptığımızda 280 bin TL’ye yakın bir gelir elde edebilir.  Böylesine iyi bir gelir imkanı var.
“Bunu Bartın’da yaygınlaştırmamız gerekiyor”
Bunu Bartın’da yaygınlaştırmamız gerekiyor. Çilek üretiminin yaygınlaşmasını diliyoruz bunun için bizde gerekli çalışmaları yapıyoruz. Diğer çitçilerimizin de bu girişimlerden haberdar olmasını istiyoruz. Bir  kişi asgari ücretle çalışırken yılda eline 20 bin TL para geçiyor. 3 dönümlük bir araziden bu rakamın iki katını çıkarma imkanı var. Tabi biraz meşakkatli bir çalışma istiyor çilek üretimi ancak çalışan için zorda değil. Toplamda 2-3 aylık bir süresi var.”
Kocael: “Bir dönem çilek geliri bir yıllık asgari ücret gelirine denk”
Genç  çiftçi Sercan Kocael’de bir dönem çilek üretiminden elde edilecek gelirin bütün bir yıl asgari ücretten elde edilecek gelire denk olduğunu söyledi. Kocael, “İmkanı olan arkadaşlarımız fabrikada çalışmaktansa sadece 1 dönüm çilek bahçesi kursun. Bir işi içtenlikle ve kalpten yaptıktan sonra bir dönümden elde edeceği gelirle bir yıl boyunca asgari ücrete denk gelir ve ailesini geçindirir. Yaz sezonu 6 ay çalışıp 6 ay yatsın ve bir başkasının emrinde çalışacağına asgari ücretle bir dönüme baksın bin kat daha iyidir. Bir çilek üreticisi olarak bunu söylemem gerekiyor. Çilek üretimi zordur fakat kolay işte yoktur. Bir tekstil fabrikasında çayınızı bile kaçarak saklanarak içersiniz. Patron izin vermedikten sonra içemezsiniz. Çilek üretirken sabah serinliğinde çalışıp öğle sıcağında dinlenilebilir. Yine akşam serinliği başladığında hava kararana kadar çalışmaya devam edilebilir. Biz bir başkasının emrinde çalıştığımız gibi kendi işimizde çalışmaktan aciziz. Aynı şekilde kendi işimizde o şekilde çalışsak 2-3 kat fazla gelir elde edebiliriz. Pazar sıkıntısı da yok. Zaten kaliteli bir iş yaptığınızda müşteri sizi kendiliğinden buluyor ve satışı da kendiliğinden yapıyorsunuz. Ayrıca her yerde pazarlarda var. Belediye başkanlarımızda üreticilere satış alanları göstererek destek oluyorlar. Yani pazar konusunda da sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.


 

Bakmadan Geçme