ATV ve Motosikletler için yeni kurallar
Emniyet açıkladı, Motosiklet ve ATV araçları için yeni güvenlik kuralları getirildi!
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BASIN AÇIKLAMASI
Motosiklet ve ATV araçları için yeni güvenlik kuralları getirildi!
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 4 Kasım 2025 tarihli ve 33067 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
Bu kapsamda, Yönetmeliğin “Sürücülerin ve Yolcuların Koruyucu Tertibat Kullanma Mecburiyeti” başlıklı 150. maddesinde bazı değişiklikler yapılmıştır.
Yapılan düzenlemeye göre:
• 1 Ocak 2001 tarihinden sonra üretilen ve ATV olarak bilinen 4 tekerlekli T3 kategorisindeki traktörlerin sürücüleri, koruma başlığı (kask) ve koruma gözlüğü takmak zorundadır.
• Bu araçlarda yolcu bulunması halinde yolcuların da koruma başlığı takmaları ve bağlamaları zorunlu hale getirilmiştir.
• Motosiklet sürücüleri ve yolcularının, TS EN 13594 standardına uygun koruyucu eldiven kullanmaları zorunlu olmuştur.
• Bu zorunluluk bisiklet ve motorlu bisiklet (moped) sınıfındaki araçlar için geçerli değildir.
Ayrıca, Karayolları Trafik Yönetmeliği ekinde yer alan Ek-47 maddesinde yapılan değişiklikle, engelli ve gazi vatandaşlarımızın talepleri halinde araçları için ayrılmış park yerlerinden faydalanmalarını kolaylaştırmak amacıyla, “Engelli/Gazi Park Kartı” artık Emniyet Genel Müdürlüğü trafik denetleme birimleri tarafından e-Devlet sistemi üzerinden barkodlu ve karekodlu olarak üretilebilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Emniyet Genel Müdürlüğü