Hicret Ve Muharrem Ayı'nın Önemi Anlatıldı
Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Ahmet Akmaz'ın verdiği Hicret ve Muharrem Ayı Konulu Konferansa ve Aşure İkramına İlgi Büyük Oldu.
HİCRET YENİ BİR MEDENİYETİN BAŞLANGICIDIR
ACI VE NEFRETE DAYALI KUTLAMALAR YERİNE SEVGİ VE BARIŞI TEMEL ALAN KUTLAMALARA YAPMALIYIZ
Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Ahmet Akmaz'ın verdiği Hicret ve Muharrem Ayı Konulu Konferansa ve Aşure İkramına İlgi Büyük Oldu.
Öğretim Görevlisi Coşkun Baba'nın Sunduğu Hicret ve Muharrem Programına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, Genel Sekreter Erturan Asiloğluları, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selma Çelikyay, Dekan Yardımcısı Yunus Abdurahimoğlu, Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Asife Ünal, Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Köycü,Yrd. Doç. Dr. M. Abdülmecit Karaaslan, Yrd. Doç. Dr. Münir Kuşçuzade, Arapça Öğretim Görevlileri Yahya Salih Muhammed et-Tai , Mahmud Muhammed İsa Qaddom ve öğrenciler katıldı.
1436. Hicri Yılbaşı, Hicret ve Muharrem Ayı nedeniyle Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nin üniversite konferans salonunda düzenlediği konferansta Öğretim Üyesi Yard. Doç. Ahmet Akmaz, Muharrem ve Hicret Konferansında Hicreti hazırlayan sebepleri Kur'ân-ı Kerîm'de zikredilen âyetlerden bazı örnekler vererek anlattı.
Peygamberimiz Muhammed Mustafa'nın islam dinini yaymaya başlamadan önce Arap kabilelerin ayların yerlerini değiştirdiklerine ve menfaatleri gereği helal ve haram ay şeklinde ayların niteliği konusunda yanlışlıklar yaptığına vurgu yapan Akmaz miladi 622 yılında gerçekleşen Hicretin sonunda Peygamberimizin Medine'de yüksek nitelikli bir devlet kurduğunu ve bu devletin temelleri üzerinde yükselen bir medeniyet olduğunu ifade etti. Bütün Müslümanların hicretin sonuçlarını iyi anlaması gerektiğini belirten Akmaz, bu sayede her dönem ve yerde yeni hicretler yaşayarak daha ileri ve yüksek düzeylere ulaşılabileceğine işaret etti. Muharrem ayında yapılan Aşure ikramının eski Türklerdeki vefat edenlerin arkasından verilen yemek geleneğinden kaynaklandığını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akmaz, Muharrem ayında Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin'in anısına ağlayarak, ağıt yakarak kutlaması yerine, sevgi ve barışı öncelleyen programların yapılması ve bu olayı ve ayı daha iyi kavrayarak, benzeri hatalara düşmemek için, önümüze geleceğe yönelik stratejiler geliştirilmesi gereğini vurguladı. Konferansın akabinde, Bosna Musiki Korosunun okuduğu Hz Peygamberimizin Hicrette Medine'ye geldiğinde söylenen Talaa'l-Bedru (Ay üzerimize doğdu) ilahisi sinevizyon olarak dinletildi. Belediye Müzik Korosu sanatçısı Emin ney dinletisi dinleyicilere duygulu anlar yaşattı.
Program sonrasında Bartın Ekrem Turizm tarafından hazırlanan aşureler misafirlere ikram edildi.