MADENCİLER İÇİN EMEKLİLİK YAŞI 50 OLUYOR
AK Parti Bartın Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Tunç, Kamuoyunda 'Torba Kanun' olarak bilinen tasarıyla Soma Maden Kazası mağdurları ve Maden işçilerinin çalışma, emeklilik şartlarına yönelik önemli düzenlemeler getirdiğini söyledi.
Emeklilik yaşı 50'ye düşüyor
Milletvekili Tunç bölgemizde yaygın olan, maden sektöründe çalışan tüm işçilerimizi yakından ilgilendiren “Torba Kanunu” olarak bilinen tasarıyla önemli düzenlemelerin olduğunu belirterek, “Maden sektöründe çalışan tüm işçiler için ”55” olan emeklilik yaşı “50”olarak yeniden düzenlendiğini söyledi.
Madencilerin çalışma saatleri kısalıyor
Milletvekili Tunç, tasarıyla madenciler için yer altında çalışma süresi haftalık 45 saatten 36 saate düşürüleceğini, yeraltında çalışan işçiler için yıllık izin sürelerinin ise 4 gün artırılacağını söyledi.
Ücret, en az asgari ücretin iki katı olacak
Milletvekili Tunç, Linyit” ve “Taşkömürü” çıkaran madencilere ödenecek ücret miktarı asgari ücretin iki katından az olamayacağını belirterek; “Maden sektöründe çalışan tüm işçiler için çalışılmayan günlerde çalışılmış gibi yıpranmaya (fiili hizmet süresi zammına)dâhil edilecek. Maden yeraltı işlerinde çalışanların hafta tatili, genel tatil, ulusal bayram, yıllık izin, sıhhi izin, eğitim, kurs ve iş öncesi ve sonrası hazırlık sürelerinin de yeraltında çalışılıyormuş gibi SGK'ya bildirilerek bu sürelerde yıpranmaya dahil edilecek.”Dedi.
Fazla mesai yaptırılamayacak
Milletvekili Tunç; “İş Kanununda sayılan zorunlu ve olağanüstü haller dışında yer altında çalışan madencilere fazla çalışma yaptırılamayacağı, zorunlu ve olağanüstü hallerde yapılacak fazla çalışma için ise saat başı ücret en az iki katı olarak ödenecek.”Dedi.
İşten çıkarılmalar yapılamayacak
Milletvekili Tunç; “Yeraltı işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılması kıdem süresine bakılmaksızın ancak gerekçe ile yapılabilecek, gerekçesiz işten çıkarma yapılamayacak, böylece iş güvencesi güçlendirilmiş olacak.” Dedi.
Soma kazası mağdurlarına yeni haklar verildi
Milletvekili Tunç, Soma Maden Kazasında hayatını kaybeden madencilerin SGK'ya olan her türlü borçları silinerek borcundan dolayı aylık bağlanamayan madenci yakınlarına aylık bağlanacağını, ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartı kaldırılarak hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına ölüm aylığı bağlanacağını, madencilerin anne-babalarına aylık bağlanması için gereken muhtaçlık şartı kaldırılarak anne-babalara aylık bağlanması sağlanacağını, madencilerin yakınlarından birinin(eş ve çocuklardan birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerden birisi)kamuda istihdam edileceğini, madencilerin yasal mirasçılarına konut tahsis edilmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından bedelleri karşılanarak konut yaptırılması ve bu konutların madencilerin mirasçıları adına kura ile bedelsiz olarak verilmesi sağlanacağını söyledi.
Milletvekili Tunç, Maden işçilerinin çalışma, emeklilik şartlarına yönelik düzenlemeleri dışında, bazı vergi ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması başta olmak üzere çok sayıda kanunda değişiklik içeren ve geniş toplum kesimlerini ilgilendiren tasarının görüşmelerine Türkiye Büyük Millet Meclis genel gurulunda başlandığını söyledi.