Yazıyor, yönetiyor, oynuyor
Bir Servet Çınçın klasiği
Horoloy seyirciye Bartınlıca ziyafeti çekiyor. Kaybolmaya yüz tutan geleneklerimizi, göreneklerimizi, yöresel kıyafetlerimizi hatırlatıyor.
Tiyatro keyfi yaşatıyor ve bol bol güldürüyor. Bartın şivesiyle yazıp yönettiği tiyatro oyunlarıyla tanınan, aynı zamanda bir koleksiyoner olan ve Bartın Gazetesi'nde yayınlanan köşe yazılarıyla ödül de alan araştırmacı yazar Servet Çınçın'ın yeni oyunu 'Horoloy' da büyük ilgi görüyor.
19. OYUNLA SAHNEDE
19. oyunu Horoloy'u 7 Mayıstan itibaren sahneye koymaya başlayan Çınçın bir ay Bartın merkezdeki Kültürevi'nde sahnede kaldıktan sonra ilçe ve beldelerdeki tiyatroseverlerle buluşacak. Horoloy daha sonra komşu il ve ilçelere açılacak. Turne programı Ankara ve İstanbul'un yanı sıra diğer şehirlerle devam edecek.
BARTIN ŞİVESİNİ YAŞATIYOR
Darısı Başınıza, Bürcük Ana, Pembe Ana ve Modern Zamanlar, Şaheste’nin Kısmeti, Neşeli Günler, Menekşe Şerbeti, Aynalı Dolap ve Dudu Teyze'nin de aralarında bulunduğu pek çok oyunla Bartın'ın kültür ve sanatına katkıda bulunan Servet Çınçın 19. oyunu Horoloy ile seyirciyi 70'li yılların Bartın'ına götürüyor.
BOL GÜLME GARANTİLİ
İki perdelik komedi sokaktaki çeşme başında yerli ve milli suyumuz kavşak suyunu dolduran yöresel kıyafetli kadınların birbiri arasındaki hoş sohbetleri kinayeli, şakacı ve esprili bir dille birbirine takılmaları ile başlıyor.
Oyun ağırlıklı olarak bir evde Bartın'a özgü bir aile yaşantısı ve komşuluk ilişkileri üzerinden seyirciye hitap ediyor. Komik olaylar yöresel şive ile süslenip renkleniyor.
HOROLOY'UN SIRRI
Yazar yönetmen Servet Çınçın oyunda görünürde ayakkabı boyacısı Sadık rolünde. Ancak bir rolü daha var ki Gulyabani benzeri korkunç bir yaratık olan Horoloy ile de gizli bir karaktere bürünerek oyuna adını veren gizemli bir kahraman aslında. Evde koca bekleyen ailenin kızlarından Durdu'ya sevdalı ama onu vermedikleri için kendini maskeleyip hortlak rolü yapıyor.
OYUNUN SONUNDA MASKE DÜŞÜYOR
Aniden ortaya çıkıp eve giriyor aileyi kotkutup kaybolup gidiyor. Ama aile artık dayanamayıp bu korkuya son vermek istiyor ve Horoloy'un üzerine çullanıp maskeyi ve çarşafı indiriyor. Gerçek böylece ortaya çıkıyor ve oyunda burada bitiyor.
BÜTÜN EKİP ŞAHANE
Servet Çınçın tiyatrosu Horoloy'da Ökkeş, Suhulet, Şeküre, Feryal, Hakibar, Durdu, Sadık, Baykuş Emine, Şahizar, Dilazer, Nesbetsüz Zele ve Miyop Ferit gibi karakterlerden oluşuyor. Prodüksiyona ve oyuna katkıda bulunan İnanç Çınçın'da sanatsal olarak babasının izinden gidiyor.
Sahnelendiği 7 Mayıs’tan bu yana büyük ilgi gören ve adeta kapalı gişe oynayan oyunu izleyenler ayakta alkışlıyor.
28 YIL ÖNCESİNDEN SÜRPRİZ BİR HEDİYE
Oyunun sonunda gazeteci Arif Üçler, Servet Çınçın'a 90'lı yıllarda sahnelediği 'Aynalı Dolap' isimli oyunla ilgili Milliyet Gazetesi'nde yaptığı bir haberin foto blok halini yeni oyununun anısına kendisine ve ekibine teşekkür mahiyetinde sunarak hediye etti.