Bakan'dan müjde üstüne müjde

15 Tesisin Daha Temelini Atan Bakan Eroğlu'ndan müjde üstüne müjde geldi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Tesisleri Toplu Temel Atma Merasimi ile Orman Köylülerine Kullandırılan Gelir Getirici Tür ve ORKÖY Kredi Sertifikaları Dağıtımı Merasimi için Bartın’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplam 106 milyon TL bedelinde ki 15 tesisin temelini attı. Kültür Merkezindeki temel atma töreninde Eroğlu Bartın’a 10 bal ormanı, 100 köye gelir getirici orman ve 8 mesire yeri ve orman köylüsü olan 603 aileye de  toplam 14 milyon TL kredi sözünü verdi.
EROĞLU: “HER YIL TÜM TÜRKİYE’Yİ DOLAŞIYORUZ”
Bartın’a sadece 15 proje müjdesiyle gelmeyen bunun yanında bir sürü müjdeler de veren  Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bu müjdeleri şöyle açıkladı:
Bartın 15 Temmuz’da yüreğini ortaya koydu ve kahramanca direnerek darbeye hayır dedi. Sizi yürekten kutluyorum, sizlerle gurur duyuyorum. Cumhurbaşkanımız meydanlar deyince meydanlara çıktınız. Bu alçak darbe girişimine karşı milletimizin bu kahramanlığı sadece bizim değil dünya tarihine bir destan olarak geçti. Bartın gerçekten dünya güzellikleriyle meşhur. Türkiye’nin incisi. Burada ki güzellikler saklı bir cennet. Burayı dünyaya tanıtmamız lazım. Geçen Ağustos ayında bir taşkın oldu. Helikopterle taşkın olan yerleri inceledik ve hemen çözeceğiz dedik. Temel atmaya ancak fırsat bulabildik. Her yıl tüm Türkiye’yi dolaşıyoruz. Bugün muhteşem tabiat manzaralarının bulunduğu güzel Bartın’da bulunmaktan fevkalade mutluyum.
KİRAZLIKKÖPRÜ VE KIŞLA BARAJI 21 KASIM’DA BİTECEK
Ben her gittiği yere mutlaka müjde ile gidiyorum. Bu kültürümüzde var. Bir yere eli boş gidilmiyor. Bende heybem dolu geliyorum. Daha önceki gelişimde 632 milyon TL’lik 55 müjde verdim. Bu seferde 13 tane müjde ile geldik. Toplam olarak 68 müjde oluyor ve 657 milyon TL. Bunlardan 35 tanesini tamamladık. 20 tanesi kaldı onlarında çok hızlandırılması talimatını verdik.  Kirazlık Barajı buranın bir rüyasıydı. Eski Türkiye’de temeli atılmış. Ben geldiğimde baktım ki proje yanlış. Oturup projeyi düzelttik. Taşkından koruyacak, elektrik üretecek ve sulama yapacak. Şantiyeye gidip yerinde de göreceğiz. 21 Kasım’da bitecek. Müteahhit kim olursa olsun 21 Kasım’da bitecek. Bu benim hasretle beklediğim gündür. Kışla Barajı’nın da aynı tarihe bitmesini istiyoruz.
BARTIN’A 5 MİLYAR TL’LİK YATIRIM
Sadece müjdelerle gelmedik, bütün ilçelerde köylerde yatırımlar var. 1 yıl içerisinde bunlar bitirilecek. Burası orman açısından en zengin yerlerden biri. Orman teşkilatımızın o bölgede yaşayanlara imkan sağlaması lazım. Orman köylülerine her türlü desteği vereceğiz. Bal ormanı kuracaklara yer bizden para bizden arı kovan bizden. Koyunculuk yapmak isteyen gidecek koyununu alacak. Süt sığırcılığı yapmak isteyen gidip alacak. Her şey millet için. Bizler sizlere hizmet etmek durumundayız. Sizlerin gösterdiği kahramanlık destanı karşısında ne kadar çalışsak sizlerin hakkını ödeyemeyiz. Gece gündüz çalışacağız. Çalışmak bizden oy vermekte sizden. Geçen yılsonu itibari ile 4 milyar TL bu sene sonu itibari ile 5 milyar TL olacak. Nüfusla orantılarsak kişi başına en çok yatırım Bartın’da düşüyor. Cumhurbaşkanımız “Bu bölgeyi kalkındıracaksınız” dedi.
10 BAL ORMANI VE 100 KÖYE GELİR GETİRİCİ ORMAN KURULACAK
Bartın’da biz 4 baraj ve göleti bitireceğiz. 3 tane sulama tesisi ve 46 tane dere ıslah edeceğiz. 2 tane hidroelektrik santrali olmak üzere 55 tesisi burada açacağız. Toplam 133 bin 590 dekar alanda ağaçlandırma, mera ıslahı ve ormanların yenilenmesi konusunda çalışmalar yapılacak. 10 tanede bal ormanı, 8 tane mesire yeri oluşturacağız. Bütün orman köylerine gelir getirici bahçeler kuracağız.
ORMAN KÖYLÜSÜNE TOPLAM 14 MİLYON TL KREDİ
ORKÖY kapsamında bin 603 aileye toplam 14 milyon TL kredi verilecek. 12 tane meteoroloji ölçüm istasyonu ve 1 adet yıldırım tespit sistemi kurulacak. Dünyada cenneti görmek istiyorsan gel Bartın’a diyeceğiz. Para bırakan turistlerin gelmesi için master planı yapacağız. Burayı Trabzon’da ki Uzungöl gibi dünyaya tanıtcağız. Rektörümüz de burada. Bartın Üniversitesi’ni çok muhteşem yapmak istiyoruz. Öğrenci sayısı artarsa ekonomik katkıda artar. Üniversitemize su temininden DSİ, Orman, Doğa Koruma ve Milli Parklar sorumlu. Buranın ağaçlandırılmasından da orman müdürlüğümüz sorumlu.”
GÜZELCEHİSAR LAV SÜTUNLARI ANIT İLAN EDİLDİ
Bartın’ı sadece Türkiye’ye değil dünyaya tanıtmak için büyük gayret içerisinde olduklarını belirten Bakan Eroğlu, Güzelcehisar Lav Sütunlarını da anıt ilan ettiklerini söyleyerek şöyle konuştu:
“Milli Parklar da gerçekten burada çok önemli. Çünkü burada Küre Dağları Milli Parkımız var. 3 tabiat parkı ve 1 yaban hayatı geliştirme sahası var.  Buradaki Milli Parkı ve tabiat parklarını zengin turistler için bir döviz aktarma merkezi olarak düşünüyoruz. Bunun için bir çalışma yapılacak. Valiliğimiz, Vekillerimiz ve belediyelerimiz bunun için çalışmalar yapacaklar.  Ayrıca köyler için 104 milyon TL su temini ve kanalizasyon için para gönderilmiş. Tarım Bakanlığı buraya ziraat fazla olmamasına karşın 102 milyon TL karşılıksız destek vermiş. Burada çalışıyoruz, gayret ediyoruz. İnşallah Bartın’ı tüm dünyaya tanıtmak ve ekonomik olarak gelişmesini temin etmek için bir proje hazırlandı Cumhurbaşkanımızın talimatıyla. Batı Karadeniz Gelişim Projesi. Sinop, Kastamonu, Bartın, Karabük Zonguldak, Bolu ve Düzce illerini kapsayan bu projede Orman Su İşleri Bakanlığı da 12 milyar 521 milyon TL’lik bir yatırım yapacak. Dere ıslahları, barajlar, göletler, içme suyu tesisleri tamamlanacak. Milli Parklar Genel Müdürlüğü muhteşem bir çalışmaya mührünü vuracak. Buraya gelen turistler sadece çöpünü atmak için gelmeyecek. Büyük miktarda döviz bırakacaklar. Güzelcehisar Lav Sütunlarını korunan bir eser olarak bütün dünyaya ilan ediyoruz. Bununla ilgili tüm çalışmalar yapıldı. Bütün dünyaya duyurulacak. Bu lav sütunları 110 dekar alanda orman mevcudu içerisinde. Çapları 50 cm ile 100 cm arasında değişen boyları da 30 metreye uzanan sütunlar var. Gerçekten muhteşem ve çok enteresan. Bu lav sütunları çok önemli. Lav sütunlarını dünyaya tanıtacağız, turizme kazandıracağız.”
 
Veysel Eroğlu konuşmasının ardından Nusret Dirim, Yılmaz Tunç, Rektör Orhan Uzun ve diğer protokol üyeleriyle birlikte 15 tesisin temel atımını gerçekleştirdi.
Firma bitiremezse okul yapacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bartın ziyaretinde Kirazlıkköprü Barajında da incelemelerde bulundu. Bakan Eroğlu, incelemede müteahhit firmadan barajın Barajın 21 Kasım’da saat 10.59’da bitirilmesini istedi. Eroğlu, “Barajı bu tarihte bitiremezseniz okul sözünüz var. Bartın’a bir okul yapacaksınız” dedi.
Müteahhit firmadan bilgi alan Eroğlu, firma yetkililerinden barajın  21 Kasım’da saat 10.59’da bitirilmesini istedi. Firma yetkililerine baraj bu zamana kadar bitirilemediği takdirde okul sözü olduğunu hatırlayan Eroğlu, “Kirazlıköprü Barajı, sadece Bartın’ı sel taşkınlarından korumayacak aynı zamanda elektrik üretimi ve sulamada da kullanılacak. Barajın21 Kasım’da saat 10.59’da bitirilmesini istiyoruz. Baraj bu tarihte bitirilmediği taktirde yüklenici firmanın bize bir okul sözü var. Bu sözünüzü de burada hatırlatmış olalım” dedi.
Veysel Eroğlu, barajda gerçekleştirdiği incelemenin ardından Bartın’dan ayrıldı.


 

Bakmadan Geçme