Balıkkaya'dan Yurt Seferberliği Çağrısı

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Bartın Yurt Müdürü Mustafa Balıkkaya tüm çalışmalara rağmen öğrenciler için barınma sorunu bulunduğunu belirterek Bartın'da yurt seferberliği hareketi başlatılması gerektiğini söyledi.

Balıkkaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “İlimizde 2008 yılında kurulan Bartın Üniversitesi Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Bartın Orman Fakültesi ve Bartın Meslek Yüksek Okulu temelleri üzerine aradan geçen süre içerisinde yeni kurulan Fakülte, Yüksek Okul, Meslek Yüksek Okulu ve Enstitülerle her geçen gün büyüyen ve gelişen bir Üniversitedir. Bünyesinde görev yapmakta olan akademik ve idari personelin yanı sıra artan öğrenci sayısı ilimizde konut ve yurt ihtiyacının artmasına da vesile olmuştur. İlimizin merkezinde mevcut konut, yurt veya pansiyon sayısının talep karşısında yetersiz olması nedeniyle ciddi anlamda barınma sıkıntısı yaşanmakta, bu nedenle Üniversite bünyesinde görev yapmakta olan akademik veya idari personel ile eğitim – öğretim amacıyla ilimizi tercih eden öğrencilerimiz bu sorunla karşılaşmaktadır. Bu sorunla karşılaşan ve çözüm bulamayan bazı öğrencilerin ya kayıt yaptırmadıkları ya da kayıt yaptırmış olsalar da kayıtlarını dondurarak veya sildirerek ilimizden ayrıldıkları üzüntüyle izlenmektedir. Uzunca bir çabanın sonucunda ilimizdeki birbirinden değerli bölümleri kazanarak eğitim şansı yakalayan öğrencilerimizin ve ailelerinin bu gayretleri maalesef boşa gitmektedir. Ayrılan her akademisyen veya öğrenci ilimiz için önemli bir kayıptır. Her ilimizde mevcut Üniversitelerimiz bulundukları iller için birer bacasız sanayi olarak değerlendirilmekte ve birçok sektör için de lokomotif görevi taşımaktadır. Bu nedenle ilimize bu amaçla gelen tüm insanlarımızın taleplerini ciddiye almak ve çözmek zorundayız. Unutulmamalıdır ki bu ve benzeri bir sorunla karşılaşarak ilimizden ayrılan her bir kişi ilimiz için kötü bir tanıtım olacaktır.
Eğitim amaçlı ya da görev icabı ilimizde bulunan insanlara barınma sorunları yaşatmamalıyız ki ilimizin doğal güzelliklerinden deniz, kum, yeşil ve güneşimizden herkesin faydalanabilmesi için elbirliği ile çaba sarf etmeliyiz. Bunun için önce ilimize gelen insanlarımızın karşılaşması muhtemel sorunlarıyla ilgili olarak hazırlıkların yapılması ve gerekli tedbirlerin de alınması gerekmektedir.
Devletimiz Üniversite öğrencilerinin barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanabilmesi görevini Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna vermiştir.

İlimizde bu amaçla görevli olan Yurtkur Bartın Yurt Müdürlüğü de 514 Kız, 416 Erkek olmak üzere toplam 930 yatak kapasitesi ile Bartın Üniversitesinin değişik fakülte ve yüksek okullarında eğitim –öğretim görmekte olan öğrencilerine barınma ve beslenme hizmeti vermektedir.
Bartın Üniversitesinde eğitim gören öğrenci sayısının 2012 – 2013 eğitim öğretim yılı itibariyle yaklaşık 7200 civarında olduğu düşünülürse mevcut yurdun yatak kapasitesinin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu sayı 2012 – 2013 eğitim öğretim yılında ilimize gelmesi muhtemel 2900 öğrenci ile birlikte yaklaşık 10000 civarında olacaktır. Bu sorunun giderilebilmesi için ilimizde kurum tarafından kiralık yurt binası temini için şimdiye kadar 7 kez ilan verilmiş ancak yurt olmaya namzet bina bulunamadığı için sonuç alınamamıştır. Ayrıca Bartın Üniversitesinin yeni kampus alanında yaklaşık 50 dönümlük alan 750 kişilik yurt yapılmak üzere kuruma tahsis edilmiş olup, yurt inşaatının yatırım programına alınarak yapılması için çalışmalar sürdürülmektedir.

İlimizde özellikle son iki yıl içerisinde özel yurt ve pansiyon sayısında da artışlar olmuştur. Ancak bu tür işletmelerde bulunan toplam yatak kapasitesi de ilimizdeki barınma sorununun çözümünü sağlamamıştır. Barınma sorunu yaşanan illerle ilgili olarak hem teşvik yasası kapsamında hem de Kredi ve Yurtlar Kurumu nezdinde çalışmalar bulunmaktadır. 100 kişi ve üzeri yurt yapmak isteyen müteşebbisler için teşvik yasası kapsamında kolaylıklar bulunmaktadır. Yine Yurtkur’ un mevzuatlarında yapılan değişiklikle “ yap, kirala, devret “ modeli ile 15 yıla kadar kiralama garantisiyle yurt binaları tedarik edilmeye çalışılmaktadır. Yukarıda açıklanan tüm tedbirlere ve çalışmalara rağmen ilimizde yüksek öğrenim öğrencileri için halen bir barınma sorunu bulunmaktadır. Bu sorun konunun muhatabı sıfatıyla yalnızca Kredi ve Yurtlar Kurumunun sorunu değildir. İlde bulunan herkesin duyarlı olması gereken bir husustur.

Sağlanan tüm imkânlara rağmen barınma sorunu çözülememişse o ilin konuya olan duyarlılığında bir eksiklik olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca ildeki konut, yurt veya pansiyon sayısının yetersizliği veya çok yüksek fiyatlarla kullanıcılarına arz edilmesi ilimize olan talebi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle ilimiz genelinde özellikle 2012 – 2013 eğitim öğretim döneminde ilimize gelecek olan öğrenci, idareci veya akademisyen personelin yaşaması muhtemel barınma ve konut sorununun çözülebilmesine katkı sağlamak amacıyla ilimiz genelinde bir yurt seferberliği hareketi başlatılması gerekmektedir. Bu hareketin başarıya ulaşabilmesi, başta kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere tüm Bartın Halkının bu seferberliğe katılımının sağlanması ve birbirleriyle koordineli olarak çalışmaları ile mümkün olabilecektir.” 

Bakmadan Geçme