Bartın'ın İmarla İlgili Sıkıntıları Var

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası eylül ayı meclis toplantısında TSO Başkanı Cihat Çakır, İmarla ilgili Bartın'ın sıkıntılarını belirterek 'İmarla ilgili hem belediye başkanımızla hem de mimarlar odası ile toplantılar yapıyoruz. Biliyoruz ki imarla ilgili Bartın'ın büyük sıkıntıları var' dedi.

TSO Başkanı Cihat Çakır toplantıda yaptığı konuşmada, “Kalkınma Ajansının çalışmalarını gerçekleştirdik. Kalkınma Ajansının 2014 hibe programları ile ilgili çalışmalarda bulunduk. Bu çalışmalar içerisinde asgari 35 bin azami 500 bin lira gibi bir destek oranı belirlendi Şu anda onay aşamasında. Yatırımın minimum yüzde yirmi beşi maksimum yüzde ellisi desteklenecek. 2014 yılı için bahsediyorum bunları. Proje başlangıç tarihi 3 ocak 2014 olarak belirlendi. Desteklenen unsurlar arasında makine imalat sanayi, mobilya ve orman ürünleri sanayi, turizm sanayi, gıda sanayi, ayakkabıcılık sanayi olarak Bartın da yatırımı destekleyen unsurlar arasında belirlenmiş vaziyette. Bu arada bir çalışma daha yapıldı. Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için değerlendirmede artı üç puan daha verildi. Proje sunan işletmeler, belirli bir kriterlerle projeleri değerlendirme altına alınıyor. Bu değerlendirme altına alınan projelerde istihdam rakamları, ihracat yapabilme kapasitesi, ciro artışı gibi kriterler bulunuyor. Tabi mikro dediğimiz işletmeler, on kişi çalıştıran işletmeler. Küçük işletmeler, elli kişiye kadar istihdam yapan işletmeler olarak bildiriliyor çizelgede. Dolayısıyla bunların desteklenebilmesi için bir yol açmak gerekiyordu. Çünkü, ihracat yapabilme kapasitesinden burada verdikleri dosyalarda puan kaybediyordu. Bunları bertaraf etmek amaçlı mikro ve küçük ölçekli işletmelere artı üç puan daha ilave edilecek. Mikro ve küçük ölçekli işletmeler artı üç puanla başlayacak. Bu bize ne getirecek. Mikro ve küçük ölçekli işletmelerin desteklenme olasılığı biraz daha ortaya çıkacak” dedi. 
 
“BARTIN’IN ENERJİ SORUNU ÇÖZÜLECEK”
 
Bartın’da kış aylarında enerji sorunu yaşadığını belirten Çakır, “Bartın’ın enerji sorunu özellikle kış aylarında ve yağmurlu havalarda hepimiz gerek ilçelerimizde gerekse il merkezinde enerji ile ilgili voltaj düşüklükleri gibi sıkıntıları yaşıyoruz. Mevcut trafoların, mevcut güç kaynaklarımızın burada yetersizliği söz konusuydu. Yapılan planlama ile Çates hattından Sinop’a kadar çekilecek olan hat üzerinde birinci ayağı olan OSB’ye indirici merkezi için yer tahsisinde bulunmuştuk. Bizzat uygun yerlerin tahsisleri ile ilgili çalışmaya bende katıldım. Sonrasında hemen Tedaş’a konu ile ilgili bilgi verildi. Yerin yükseklik ve eğriliğiyle ilgili ölçümleri yapıldı. Bununla ilgili yazışmalar tamamlandıktan sonra şuanda 17 kuruma Bartın’da bu konu ile ilgili yazı geldi. Bu demek oluyor ki Sayın Valimizinde destekleriyle oldukça çabuk ilerleyen bir yapı içerisinde” şeklinde konuştu. 
 
“İMARLA İLGİLİ BARTIN’IN BÜYÜK SIKINTILARI VAR”
 
İmarla ilgili Bartın’ın sıkıntılar yaşadığını ifade eden Çakır, “İmarla ilgili birkaç toplantı yapıyoruz son günlerde. Hem belediye başkanımızla yapıyoruz. Biliyoruz ki imarla ilgili Bartın’ın büyük sıkıntıları var. 1/25 binlik planında onaylandığını basın yoluyla öğrendik. Mimarlar odası ile bir toplantı gerçekleştirdik. İmarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 
 
“BARTIN’DA 45 GİRİŞİMCİYİ DESTEKLEDİK”
 
Bartın TSO Meclisine KOSGEB destekleri hakkında bilgi veren KOSGEB Müdürü Yalçın Akgün, “7 destek programımız var. Birinci başlığımız kobi proje destek programı. Kobi proje destek programı, şunu ifade ediyor, işletmelerin belli bir konuda proje oluşturması durumunda KOSGEB’in bu projeyi kurul nezlinde  değerlendirerek desteklemesi. Bu proje programı hibe bir program. 150 bin TL’ye kadar biz bu programı destekleyebiliyoruz. Tabii bizim bu projeyi destekleyebilmemiz için hangi konularda olması lazım. Ya istihdam artışı olması gerekiyor, ya ihracata göre olması gerekiyor, kapasite artırımı, finansal maliyetleri azaltıcı gibi işletmenin kendine özgü konuda hazırlayacağı projeleri kurul nezlinde değerlendirerek bunu destekleme kararı alabiliyoruz. Bartın’da on beş proje destekleme kararı alındı. Bunlardan dördü değişik sebeplerle daha sonra projeyi yapmaktan vazgeçti. On bir tane projeyi destekledi. İkinci başlığımız, girişimcilik destek programı. Bu programda bölgeye göre değerlendirdiğimizde başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Yaklaşık 45’e yakın girişimciyi Bartın’da destekledik. Bu programda girişimci adaylarına 30 bin lira hibe veriyoruz, 70 bin lirada geri ödemeli iki yıl ödemesiz dört vadeli sabit yatırım desteği sağlıyoruz. Üçüncü ana başlığımız iş birliği güç birliği destek programı. Bu destek modelinde ortak sorunlara ortak çözümler bulmak amaçlanıyor. Dördüncü programımız tematik proje destek programı. Tematik proje destek programımız iki alt başlıktan oluşuyor. Birinci alt başlığımız çağrı esaslı tematik program. Başkanlığımızca çağrı takvimi belirleniyor ve proje çağrısı yapılıyor o proje çağrısında ne kadar oranda destek verileceği, tutarı, süresi ve destek limitleri proje destek çağrısında belirleniyor. İkinci alt grubumuzda meslek kuruluşları destek programı. Oda aracılığıyla başvurulabilecek destek programı. Burada yöreye özgü yörenin gelişmesine katkıda bulunacak, projeleri odalar aracılığıyla sunup KOSGEB'ten destek alma hakkına sahipsiniz. Beşinci ana başlığımız Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Programı. Devlet bilim ve teknolojide yeni fikir ve buluşlara Ar Ge İnovasyon yapmanız durumunda yaklaşık 5 yüz 22 bin TL’ye kadar destek sağlıyor. Altıncı destek programımız genel destek programı. Bu programdan Kosgeb veri tabanına kayıtlı bulunan şirketler desteklemesi uygun bulunan genel destek programında yer alan 13 adet destek türünden yararlanabilecekler. Son destekleme programımızda gelişen işletmeler piyasası kobi destek programı. İşletmelerin finansal noktalarda sıkıntı çektiği zaman finans noktasında alternatif kaynak sunma” diyerek destek programlarını anlattı. 
 

Bakmadan Geçme